TExt

Assalamualaikum W.B.T

Untuk semua pembaca, Alhamdulillah saya masih dapat terus menulis dan kali ini saya kongsi kedai kecil saya di blog.

Jemput follow, cuci mata, shopping dan kalau ada yang berminat untuk sertai saya, jangan malu malu untuk hubungi saya.


Mitos Tentang Breastfeeding

Kejayaan seseorang ibu untuk menyusukan anaknya bergantung kepada kekuatan mental ibu sendiri dan oleh sebab itu ilmu tentang penyusuan susu ibu sangat penting untuk diketahui. Kadang kala campur tangan orang sekeliling termasuk ahli keluarga boleh menyumbang kepada kegagalan menyusukan bayi dengan susu ibu.

Breastfeeding anak anda

Mitos yg utama yang selalu didengar KEBANYAKAN WANITA TIDAK MENGHASILKAN SUSU YANG CUKUP especially untuk yang baru bergelar ibu. Ini tidak benar sama sekali. Sesungguhnya majoriti ibu mengeluarkan lebih dari cukup susu untuk anaknya. Kadang-kadang berat badan anak tidak bertambah bukan disebabkan susu ibu kurang tapi anak tak dapat susu yg dimiliki oleh ibu tersebut. Isu perlekapan yg betul adalah penting untuk bayi mendapat susu yang cukup.


TIADA SUSU BEBERAPA HARI SELEPAS BERSALIN.

Ini satu lagi alasan untuk ibu bertukar fikiran untuk memberi susu formula. Sekali lagi mungkin masalah pelekapan payudara dalam memberi susu kepada anak. Kedudukan bayi menyusu juga menyumbang kepada tidak dapat susu awal iaitu kolostrum. Sememangnya pada hari-hari awal kelahiran payudara tidak mengeluarkan susu yang banyak. Yang keluar adalah kolostrum iaitu susu awal yang pekat dengan antibody. Namun sentiasa percaya susu ibu cukup untuk anak itu. Think positif mommies. Sama macam apa yang saya lalui untuk menyusukan anak saya, ibu selalu mengatakan susu saya tak cukup sebab itu anak masih menangis, saya hanya diam dan tekad dengan keputusan saya. Saya percaya susu saya cukup untuk anak saya sebab itu anak saya masih menyusu sampai ke hari ini. Minda yang positif akan buat hasilnya juga positif.


BAYI YANG MENYUSU BADAN PERLU AIR MASAK

Ini satu lagi benda penting yang mommies kena tahu, anak yang menyusu badan TIDAK PERLU air masak. Kandungan susu ibu sudah lengkap, sempurna untuk bayi. Malah memberikan air masak akan mengundang masalah kepada bayi. Orang dulu2 masih ada yang memberi nasihat supaya diberikan air masak tapi kita perlu sedikit keberanian yang berhemah unttk menolak nasihat ini. Kandungan air masak boleh mendatangkan bahaya kepada anak kecil tersebut.


IBU PERLU CUCI PUTING SETIAP KALI NAK SUSUKAN BAYI

Tak perlulah nak cuci puting. Membasuh puting  sebelum menyusukan bayi membuatkan penyusuan menjadi sukar selain membuang minyak pelindungan dari puting. Sebab menyusu badan itu MUDAH!MENGEPAM CARA TERBAIK MENGETAHUI BERAPA JUMLAH SUSU DIMILIKI

Banyaknya susu ibu itu sebenarnya bergantung kepada banyak factor termasuk paras tekanan ibu. Bayi yang menyusu dengan baik memperoleh lebih banyak susu berbanding yang dipam oleh ibu. Jadi jumlah susu yang diperolehi selepas mengepam bukan jumlah sebenar susu yang mommies ada. Tak perlu tambah stress kalau susu yang diperoleh pada sesi mengepam sikit. Yang penting bersyukur, itu rezeki anak buat masa tu.So mommies , buat persediaan dengan ilmu penyusuan. Cari sebanyak mana ilmu tentang susu ibu. Kerana ini akan memastikan anda berjaya untuk memberikan yang terbaik kepada si kecil. Don’t give any excuse. Sesungguhnya Allah menganugerahkan susu ibu kepada kita dan itu adalah hak si kecil. Cuma kita perlu belajar supaya kita berjaya dalam usaha tersebut.Saya doakan yang terbaik untuk mommies. If there’s anything that I can help do contact me. It's my pleasure to help you from my knowledge 
and experience. 

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in