TExt

Assalamualaikum W.B.T

Untuk semua pembaca, Alhamdulillah saya masih dapat terus menulis dan kali ini saya kongsi kedai kecil saya di blog.

Jemput follow, cuci mata, shopping dan kalau ada yang berminat untuk sertai saya, jangan malu malu untuk hubungi saya.


Jaundis di Kalangan Bayi Baru Lahir

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua

Kali ini saya nak kongsi jawapan saya kepada pertanyaan dari teman lama yang ingin tahu tentang jaundis di kalangan anak-anak yang baru lahir. Dia baru menerima anak saudara baru yang baru berusia 5 hari yang sekarang mendapat kuning yang sememangnya menjadi masalah kepada ibu-ibu yang baru menerima cahaya mata. Apatah lagi kalau bayi tersebut adalah anak sulung.

Ini Hadif anak sulung saya =)


Sememangnya jaundis atau kuning kepada bayi yang baru lahir memberi tekanan untuk ibu yang baru melahirkan. Rasa sedih untuk membiarkan tangan dan kaki kecil yang baru menatap dunia dicucuk untuk diambil sampel darah untuk melihat paras bilirubin. Tekanan bila terpaksa berulang alik ke klinik untuk pemeriksaan darah. Bertambah lagi kalau anak terpaksa dimasukkan ke wad bagi pemantauan dan untuk diletak dibawah lampu phototherapy. yang lebih merisaukan jika bilirubin yang tinggi hingga perlu untuk penukaran darah - exchange transfusion.


JAUNDIS, KENAPA IA BERLAKU?


Jaundis kepada anak yang baru lahir akan kelihatan apabila paras bilirubin dalam darah melebihi 85mmol/L (5mg/dl). Saya akan cuba terangkan seringkas dan semudah mungkin apa yang berlaku kepada bayi yang mengalami jaundis.

Semasa di dalam Rahim ibu, unconjugated bilirubin (lebih kurang macam bilirubin yang bebas) akan diproses di placenta (uri). Bila anak tersebut sudah dilahirkan, proses ini akan diambil alih oleh hati. Disebabkan hati yang belum matang, proses ini akan perlahan dan menyebabkan bilirubin yang perlu diproses "tersadai" di dalam darah. Paras bilirubin yang "tersadai" di dalam darah inilah yang menyebabkan anak tersebut mengalami jaundice atau kuning.

Bilirubin adalah bahan yang terhasil apabila sel darah merah pecah. ini berlaku mungkin disebabkan beberapa factor seperti kekurangan enzim G6PD, darah yang tidak sama antara ibu dan anak (ABO incompatibility) ataupun jika anak yang lahir mendapat jangkitan kuman.
KOMPLIKASI JAUNDIS KEPADA ANAK YANG BARU LAHIR


Tak ramai yang tahu kenapa misi-misi yang datang ke rumah begitu mengambil berat tentang anak yang mengalami jaundice. Ibu bapa yang baru pertama kali mengalami situasi ini ada kala mengambil mudah apabila diminta datang ke klinik untuk pemeriksaan darah.

Semasa bertugas di bahagian kesihatan ibu dan anak, saya pernah berjumpa dengan anak kecil yang baru berusia 3 hari dan paras bilirubin dalam darah mencapai paras 400 yang perlu segera dirawat di hospital. Bila melihat paras bilirubin yang begitu tinggi, saya sendiri cemas bagaikan merawat anak sendiri!
Paras bilirubin yang tinggi di dalam darah boleh menyebabkan "kernicterus", satu keadaan di mana bilirubin ini berkumpul di bahagian saraf otak - basal ganglia, brain stem dan cerebellum yang boleh menyebabkan kematian sel-sel. "Kernicterus" boleh menyebabkan kematian dan jika anak ini masih hidup dia mungkin menghidap masalah saraf yang teruk (cerebral palsy), pekak, ataupun lumpuh.

Paras bilirubin yang bahaya, yang boleh menyebabkan "kernicterus" tidak dapat dipastikan dan tidak spesifik kepada setiap anak.

Sebab itu saya berharap, kepada ibubapa yang baru menerima bayi, pastikan anda sedar tentang masalah ini dan hadir ke klinik untuk pemeriksaan darah seperti yang diarahkan oleh jururawat yang membuat lawatan ke rumah.


RAWATAN JAUNDIS DI HOSPITAL


Tidak semua bayi yang mengalami jaundis perlu dimasukkan ke wad. Kalau semua kena masuk wad, KKM perlu sediakan banyak lagi lampu phototherapy dan katil untuk bayi-bayi ini!

Selalunya anak-anak ini akan dipantau paras bilirubin di klinik kesihatan sahaja. kemasukkan ke wad adalah bergantung kepada beberapa faktor seperti paras bilirubin, hari ke berapa kelahiran anak tersebut, berat badan semasa lahir, cukup bulan atau pun tidak.

Semakin awal anak tersebut mengalami kuning, semakin rendah paras bilirubin yang memerlukan anak tersebut mendapat rawatan lampu phototherapy di hospital. maksudnya, kalau bayi tersebut kuning pada hari kedua paras bilirubin yang perlukan lampu adalah 200mmol/L berbanding bayi yang sudah hari ke 6, paras bilirubin yang perlukan rawatan di hospital adalah >250mmol/L.


PENAWAR JAUNDIS


Setakat pengalaman saya merawat bayi-bayi jaundis di hospital dulu, tiada ubat yang paling berkesan yang dapat mengurangkan kuning anak tersebut selain SUSU IBU!

Menyusukan anak sekerap yang mungkin dapat membantu menurunkan paras bilirubin dalam darah. Dalam bahasa mudah, susu yang diterima oleh bayi akan menolong mengurangkan bilirubin dengan mengeluarkannya melalui air kencing dan najis anak tersebut.

Dan itulah jawapan yang saya beri kepada teman saya itu. nasihatkan kepada adik iparnya memberi susu ibu kepada si kecil itu secara eksklusif.

Banyak petua orang tua-tua tentang penawar anak jaundis yang mungkin boleh diguna pakai tetapi sebagai seorang yang mempunyai asas sains, secara jujur saya tidak percaya. Mungkin boleh dicuba, terpulang kepada anda sendiri. Tetapi saya berharap si kecil itu tidak diberi apa-apa yang boleh memberi bahaya kepadanya!


PENGALAMAN MENGHADAPI JAUNDIS BERSAMA BALQIS

Balqis anak kedua saya lahir pada 10/12/12 semasa genap usia kandungan 37 minggu. Semasa mengandung saya sudah bertekad untuk memberi susu badan sepenuhnya kepada anak ini.

Balqis mengalami jaundis semasa hari ketiga dan bacaan paras bilirubin semakin meningkat pada hari ke lima selepas kelahirannya. Bacaan bilirubin adalah 250mmol/L yang memerlukan dia menerima rawatan phototherapy. Bagi memudahkan saya untuk menyusukan Balqis, suami membawa saya dan Balqis ke sebuah Hospital swasta berhampiran dengan rumah kami. Walaupun dalam pantang, hari ke 5, saya cuba kuatkan diri untuk berjalan setiap 3-4jam ke bilik rawatan jaundis yang menempatkan Balqis. Ini adalah salah satu ujian yang saya terima dalam merealisasikan impian eksklusif breastfeeding untuknya. Balqis dibenarkan keluar selepas 3 malam berada di hospital.

Walaupun sudah dua minggu kelahirannya, kulit Balqis masih kelihatan kuning, dan paras bilirubin masih belum turun, masih berada dalam 150 -170mmol/L. Keadaan ini dipanggil "Prolong Jaundice". Balqis terpaksa diperiksa sekali lagi untuk mengetahui keadaan darah fungsi hati dan fungsi buah pinggang dan perlu mendapatkan rawatan lanjut di klinik pakar kanak-kanak.

Alhamdulillah, pemeriksaan darah untuk kedua-dua organ Balqis adalah normal. Balqis didiagnos oleh saya sendiri dan pakar kanak-kanak mengalami "breast feeding Jaundice". Meskipun Balqis mengalami jaundis selama sebulan, saya masih tetap menyusukan Balqis sepenuhnya walaupun ada saja cadangan-cadangan yang diberi supaya diberikan susu formula untuk Balqis.

Sesungguhnya kedegilan saya untuk memberikan yang terbaik untuk si kecil ini dipermudahkan oleh Allah. Balqis sembuh sepenuhnya dari jaundis apabila usianya mencecah sebulan  dan penawarnya adalah susu saya sendiri!

Yang paling penting, dapatkan ilmu tentang keadaan anak kita dan jika ada kemusykilan boleh bertanya kepada yang lebih arif. Pastikan dapatkan rawatan awal jika anak mengalami jaundis.


"SUSU IBU PENAWAR SEBENAR ANAK KUNING"
0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in