TExt

Assalamualaikum W.B.T

Untuk semua pembaca, Alhamdulillah saya masih dapat terus menulis dan kali ini saya kongsi kedai kecil saya di blog.

Jemput follow, cuci mata, shopping dan kalau ada yang berminat untuk sertai saya, jangan malu malu untuk hubungi saya.


Perkara Yang Ibu Kena Tahu Tentang Ruam Lampin

Assalamualaikum dan salam sejahtera untuk semua..

Kali ini saya nak kongsi sedikit info tentang ruam di kalangan anak-anak kecil terutama yang masih memakai lampin pakai buang. Kadang kala ruam lampin ini membuatkan ibu yang gelisah.

Saya sendiri turut ada perasaan yang sama bila kulit anak-anak yang gebu, yang licin itu ada tanda merah. walau sedikit mana pun ruam yang ada di tubuh anak-anak itu, hati ibu mula tak senang duduk, mata asyik tertumpu kepada tanda merah tersebut. Ibu mula akan mencari sebab kena apa, nak buat apa bila melihat benda ganjil di tubuh si kecil.

Antara Hadif dan Balqis, ruam lampin yang paling teruk adalah ketika menjaga Balqis. saya ingat lagi masa tu Balqis baru menginjak umur 6 bulan dan ia terjadi setelah saya mula memberikan makanan pepejal kepadanya. Ruam lampin Balqis agak teruk yang disebabkan oleh jangkitan kulat - Candida albican.

RUAM LAMPIN
Ruam lampin selalu terjadi kepada anak-anak yang berumur 18 bulan ke bawah. Ia terjadi kerana lampin pakai buang anak kecil itu mengandungi air kencing yang dipakai terlalu atau bila najis anak yang dibiarkan lama tanpa dicuci. kandungan ammonia di dalam air kencing dan najis anak ini boleh menyebabkan irritasi pada kulit si kecil yang masih lembut. Ruam lampin mungkin juga terjadi disebabkan bahan pencuci yang digunakan untuk membersihkan lampin anak.

Ruam lampin biasa dilihat sebagai tanda-tanda kemerahan ataupun bintik-bintik merah pada bahagian sekitar kemaluan, punggung, kelangkang dan paha. anak kecil akan menangis bila berada dalam keadaan tidak selesa, sakit ataupun gatal.

Adakala ruam lampin anak kecil itu menjadi agak teruk bila mendapat jangkitan kulat yang biasanya hidup di kawasan panas dan lembap. organisma yang sering dikaitkan dengan masalah ini adalah Candida albican. selalu ruam lampin yang dijangkiti kulat akan kelihatan lebih merah dan ruam tersebut tidak hilang dalam masa tiga hari. Rawatan lanjut dari doctor adalah perlu untuk mendapatkan rawatan anti kulat.


CEGAH RUAM LAMPIN


Beberapa tips untuk mengelakkan ruam lampin dari terjadi


 • pastikan kulit bayi anda kering sepenuhnya sebelum memakai lampin
 • digalakkan kerap menukar lampin sebaik sahaja lampin basah
 • elakkan menggunakan tisu basah yang mengandungi alcohol
 • bersihkan dengan air biasa atau air suam untuk mencuci punggung anak
 • elakkan menggunakan tepung jagung yang boleh menyebabkan pertumbuhan bakteria dan kulat
 • boleh sapukan krim pelindung pada kawasan kemaluan dan celah paha anak setiap kali menukar lampin
 • elakkan mencuci kawasan ruam dengan sabun terlalu kerap
 • untuk membersihkan lampin kain, bilas dengan teliti setiap kali dicuci


RAWATAN RUAM LAMPIN


Ia bergantung kepada keadaan ruam tersebut. seteruk mana keadaannya dan sama ada perlu krim anti kulat. selalunya yang boleh digunakan adalah calamine cream, zinc oxide, hydrocortisone cream. jika ada jangkitan kulat, clotrimazole cream boleh digunakan

selain dari ubat-ubatan di atas, beberapa langkah boleh dibuat di rumah bagi mencepatkan proses penyembuhan.


 • elakkan memakai lampin kepada bayi untuk beberapa ketika. ini kerana kulit yang rosak lebih sensitive kepada geseran.
 • biarkan bayi tanpa lampin dengan menutup bahagian kemaluan dan punggung dengan kain lembut dan longgar
 • jika bayi mengalami ruam lampin yang kerap, perlu mendapat rujukan dr pakar kulit di hospitalHarap perkongsian maklumat ini dapat membantu ibu-ibu yang mempunyai anak kecil.

Jika ruam lampin anak anda semakin merah, dan tidak hilang dalam masa 3 hari, bawalah ke klinik yang terdekat untuk mendapatkan rawatan lanjut.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in