TExt

Assalamualaikum W.B.T

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.

Hubungi saya jika terdapat sebarang persoalan. Insya Allah saya akan cuba menjawab.

Masalah Penyusuan dan Penyelesaiannya

Salam sejahtera semua. Semoga semua dalam kesihatan terbaik selepas menyambut hari raya.

Untuk pengetahuan semua, saya mengambil cuti 6 bulan selepas bersalin. Ini bukan sahaja untuk mendapatkan penyusuan secara eksklusif tapi juga untuk memberi peluang kepada saya untuk memberi lebih perhatian kepada anak sulung saya yang mempunyai masalah kelewatan pertuturan.

Cuti bersalin untuk kakitangan kerajaan sekarang adalah selama 90 hari. Kakitangan kerajaan juga boleh mengambil cuti tanpa gaji untuk menyusukan anak selama 5 tahun. Saya cuma mengambil tambahan 90 hari sahaja selepas melahirkan Balqis walaupun sebenarnya teringin sangat untuk berehat lebih lama sambil membesarkan anak-anak di depan mata.

Rasa macam mudah untuk memberi susu sendiri tetapi hakikatnya hanya yang betul-betul ada tekad, kesabaran dan kecekalan sahaja akan berjaya. Ada yang mengalah di tengah jalan dan terus memilih untuk memberi susu formula. Disebabkan susu ibu adalah titisan-titisan emas, Jalan untuk mendapatkan yang terbaik itu tidak semudah yang disangka. Ada pelbagai dugaan yang perlu ditempuhi. Saya sendiri merasainya tapi disebabkan tahu kehebatan susu ibu itulah membuatkan semangat itu terus membara.JAUNDIS DAN SUSU IBU


Balqis seperti anak-anak yang baru lahir yang lain tidak dapat lari dari masalah jaundis atau kuning. Masalah kuning di awal-awal kelahiran Balqis ini telah saya ceritakan dalam entri sebelum ini. Jaundis Balqis lebih teruk berbanding Hadif hingga memerlukan dia dipantau di wad dan memerlukan rawatan fototerapi. Jaundis Balqis juga mengambil masa sebulan untuk sembuh sepenuhnya. Sebab itu ibu-ibu yang baru melahirkan perlu ada pengetahuan tentang masalah ini. Jangan terus mengalah dengan susu formula.
Yang penting teruskan menyusu sekerap mungkin kerana ia boleh membantu menurunkan paras bilirubin dalam darah. Pastikan anda mengikut arahan doktor. Dalam dua minggu pertama kelahiran si kecil cuba elakkan ubat-ubat herba ataupun jamu yang kadang-kadang boleh membuatkan keadaan anak bertambah teruk.

Pernah juga saya menerima saranan untuk menggunakan susu formula untuk merawat jaundis Balqis. Sebenarnya ibu-ibu kena tahu kenapa jaundis berlaku dan tiada rawatan yang specifik untuk merawat jaundis selain dari fototerapi di hospital.

Bila si kecil mendapat kuning yang lama. Ibu perlu membawa si kecil untuk pemeriksaan lanjut. Antara yang perlu diperiksa adalah masalah thyroid dan hati. Jika pemeriksaan darah adalah normal diagnosis utama untuk jaundis yang lama adalah breastfeeding jaundice.

SOLUSI: 

Teruskan menyusu badan sekerap mungkin
Cuba fikir positif terhadap penyusuan susu
Abaikan nasihat-nasihat negative yang boleh menjatuhkan semangat penyusuan anda
Minta sokongan dari suami mengenai penyusuan eksklusif s
Dapatkan nasihat pegawai perubatan ketika lawatan ke klinik

PUTING LUKA

Di awal kelahiran Balqis juga saya mendapat luka pada puting. Sakit tak terkira. Rasa tak boleh nak bagi Balqis menyusu lagi disebabkan sakit yang teramat sangat ketika Balqis menyusu.  Kemungkinan besar saya tidak perasan cara perlekapan mulut Balqis pada payudara ketika menyusu adalah salah dan menyebabkan masalah ini berlaku.Cara perlekapan yang betul adalah:
- mulut bayi terbuka luas
- bibir bawah bayi melengkup keluar
- Dagu bayi mencecah payudara ibu
- Banyak kawasan gelap payudara (areola) masuk ke dalam mulut bayi

SOLUSI:

keluarkan sedikit susu ibu daripada payudara dengan memicitnya selepas
menyusu bayi dan sapu pada bahagian yang luka
susu ibu mengandungi Vitamin E semulajadi yang boleh membantu proses penyembuhan
teruskan menyusu
jika terlalu sakit, mungkin perlukan bantuan ubat

Ini antara dugaan-dugaan pada bulan pertama kelahiran Balqis. Alhamdulillah saya berjaya melaluinya. Yang penting niat dan doa agar dipermudahkan usaha itu.


Semoga entri in bermanfaat untuk semua yang membaca. Nanti saya bagi tips lagi yer 
0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in