TExt

Assalamualaikum W.B.T
Untuk semua pembaca di blog Dr Shima,

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.


Soalan 10: Anaemia; Kurang Sel Darah Merah

Soalan:

Assalamualaikum..
umur saya 22 tahun. masa kecil saya ada asma. bila besar dah tak ada. saya cepat letih. bila saya pergi check doktor kata saya ada darah rendah. lepas tu dah lama dah, saya pergi check kesihatan di klinik kerajaan. Doktor cakap saya dah tak ada dah darah rendah.
Darah saya okey ja. Tapi saya tetap juga mudah letih, bila saya baring atau duduk. Saya boleh rasa jantung saya berdegup kuat. Bila saya lari dalam beberapa pusingan dada saya rasa macam sesak. Kenapa ya?

Jawapan:

Waalaikumsalam

Ada beberapa point penting dari sini
- Sejarah asthma
- Cepat letih
- Darah rendah
- Jantung berdegup kencang
- Dada sesak

Masyarakat umum sering menggunakan penyata darah rendah.Sebagai pegawai perubatan, pernyataan ini memberi 2 makna samaada tekanan darah yang rendah atau paras sel darah merah yang rendah.

Tekanan darah yang rendah dipanggil hypotension
Paras sel darah merah yang renda dipanggil anaemia

Symptom-simptom yang saudari alami banyak menunjukkan kemungkinan besar menghadapi masalah kurang sel darah merah atau anaemia.

ANAEMIA


Paras sel darah merah yang dipanggil haemoglobin untuk lelaki dan wanita adalah berbeza.
Paras Hb lelaki normal – 13g/dl
Paras Hb wanita normal – 12g/dl

Haemoglobin bertugas untuk mengangkut oksigen dari paru-paru ke seluruh badan. Membawa oksigen kepada sel-sel penting termasuklah jantung dan otak.

Jika paras haemoglobin yang mengangkut oksigen ini tidak cukup, ia akan memberikan symptom-simptom kurang darah merah. Antaranya
Mudah letih, susah bernafas, jantung laju, pucat dan pening.

Anaemia boleh berlaku disebabkan 3 faktor utama:
1- Kehilangan darah seperti semasa kemalangan, datang haid yang banyak
2- Pembentukan darah yang terganggu seperti kekurangan zat besi, kekurangan vitamin B12
3- Peningkatan kemusnahan darah merah seperti sickle cell anaemia, kekurangan enzim G6PD

Banyak yang anaemia yang ditemui di klinik adalah disebabkan kekurangan zat besi.

Untuk membuat diagnosis seseorang itu mangalami anaemia, ujian penting adalah melalui pemeriksaan darah Full Blood Count.

Rawatan anaemia bergantung kepada tahap anaemia dan symptom-simptom anaemia. Jika anaemia adalah teruk, rawatan untuk menyelamatkan nyawa adalah melalui pemindahan darah.

Jika paras haemoglobin tidak terlalu teruk >8g/dl, ubat tambahan seperti tablet iron akan membantu. Ini adalah selepas dipastikan anaemia berpunca dari kekurangan zat besi. Jika disebabkan oleh masalah lain seperti Thalassaemia, tablet zat besi tidak akan memberi apa-apa kesan kepada pesakit.

Selain dari itu diet yang kaya dengan zat besi sangat penting. Saya telah sertakan sekali diet tersebut untuk membantu saudari.

Saya harap penjelasan ini jelas. Jika saudari masih belum membuat pemeriksaan darah, mungkin boleh mendapatkan pemeriksaan lanjut di klinik dan berbincang dengan pegawai perubatan di klinik tentang masalah saudari.Saya doakan yang terbaik dan berharap masalah saudari akan dapat diselesaikan.

0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in