TExt

Assalamualaikum W.B.T

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.

Hubungi saya jika terdapat sebarang persoalan. Insya Allah saya akan cuba menjawab.

Soalan 13: Jerawat

Soalan:

Assalamualaikum Dr Shima.  Nama saya Luqman. Nak tanya skit la. Kwn saya pmpuan die struggle dgn acne. Mcm2 da guna ubat acne tp still lg naik. Die mmg hati2 x picit2 acne tu and dah slalu minum air kosong. Tp still no improvement. Kenapa ye? sbb hormon x stabil ke. Kwn sye tu die ckp period ok je lancar. Bole mintak advise skit :

1. Factor2 acne naik dkt muka
2. Preventive or medication yang bole die try (mcm Preventac)? Pencuci muka ape yg elok?
Saya ade kasi advise kt die tp takut kan sbb bdan pmpuan ngn laki different.
Tlg advise k..tq

Jawapan:

Waalaikumsalam
Tentang Acne atau kita lebih senang kenal masalah kulit ini sebagai jerawat.



Acne memang masalah biasa di kalangan remaja dan mereka yang baru menginjak ke alam dewasa.

Acne berlaku disebabkan oleh

1- Peningkatan pengeluaran sebum pada kulit. Ini boleh disebabkan hormon androgen dalam badan seperti hormon testosterone yang mengawal gene yang
menjaga kelenjar sebacous dan pengeluaran sebum di kulit
2- Peningkatan bacteria pada kulit yang menyebabkan radang
3- Keratin kulit yang berubah
4- Radang pada kulit

Faktor risiko untuk mendapat acne
1- Faktor genetik
- Faktor sejarah keluarga telah dikenalpasti menjadi punca jerawat berlaku
2- Masalah Obesiti – obesiti berkait rapat dengan masalah peningkatan hormon androgen yang menyebabkan mereka yang mempunyai berat badan berlebihan cenderung untuk mendapat acne

Faktor yang menyebabkan acne bertambah teruk
- Merokok
- Stress
- Terapi muka
- Urutan muka di salon

Peranan diet dan supplement

1- Makan makanan yang tinggi glycaemic load boleh meningkatkan risiko mendapat acne.
Contoh makanan yang tinggi glycaemic load adalah nasi putih, roti putih, sandwich sardin, kentang, bihun goreng, makaroni goreng, pulut
2- Susu dan produk dari susu
Dari kajian tempatan mendapati risiko untuk mendapat acne meningkat 4 kali ganda bila penggunaan susu meningkat dari seminggu sekali kepada setiap hari
3- Coklat, kacang dan bahan berminyak
Dalam kajian mendapati, tiada perbezaan ketara di antara pengambilan coklat dan kacang kepada mereka yang mendapat acne ataupun tidak.

Rawatan Acne

Rawatan acne bergantung kepada tahap keterukan masalah kulit itu. Saya sarankan teman encik tadi mendapatkan pandangan pegawai perubatan di klinik berhampiran untuk mengetahui tahap keseriusan masalah kulit beliau.

Rawatan acne bukan sahaja melibatkan rawatan luaran sahaja, jika tahap yang serius beliau mungkin memerlukan rawatan antibiotic yang perlu diambil dalam jangka masa yang agak panjang.

Ada juga rawatan yang menggunakan pil hormon untuk merawat masalah acne.
Kesemua bentuk rawatan ini perlu mendapatkan prekripsi dari doktor.

Harap jawapan ini membantu anda.

Hubungi saya untuk saya cadangkan vitamin dan produk muka terbaik buat kawan anda. 




 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in