TExt

Assalamualaikum W.B.T
Untuk semua pembaca di blog Dr Shima,

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.


Soalan 15: Komplikasi Kencing Manis

SOALAN:

Askm. dr. saya ada beberapa soalan.suami saya penghidap kencing manis dr usia 31 kini berusia 44 tahun. soalan saya. kenapa kaki suami saya dari paras lutut hingga ke kaki dan tapak kakinya sakit

Adakah saraf2nya telah rosak. bila disentuh sakitnya ya Allah terjerit2 sakit. walhal kita cuma pegang sahaja.

Bila jalan dua jalan menyeret kadang bila nak turun tangga terpaksa jalan menyenget takut jatuh. Kenapa ye dok. Tapak kakinya begitu teruk sekali sakit. Adakah akan ada penyakit lain pulak

Ayh dan ayh mertua juga penghidap kencing manis tp xade la plk sakit kaki sprt suami. ada ketika terlalu kebas. akhir2 ini bila bangun kakinya selalu jadi krem. kenapa ye dok. harap dok dpt menolong sya...terima kasih 

JAWAPAN:

Waalaikumsalam

Diabetes Mellitus atau lebih masyarakat kenal sebagai kencing manis adalah satu penyakit kronik yang jika tidak dikawal boleh memberi komplikasi kepada pelbagai system di dalam badan.

Komplikasi kencing manis terbahagi kepada 2 kategori besar sama ada melibatkan salur darah besar (macrovascular) atau salur darah kecil (microvascular).

Komplikasi yang melibatkan salur darah kecil adalah melibatkan mata ( diabetic retinopathy), saraf ( diabetic neuropathy) atau buah pinggang (diabetic nephropathy)

Komplikasi yang melibatkan salur darah besar adalah kepada organ-organ yang penting seperti jantung ( penyakit jantung koronari), otak ( stroke) atau salur darah periphery .

Berdasarkan gambaran sakit kaki dari paras lutut hingga ke kaki, ada kemungkinan suami puan menghadapi komplikasi yang melibatkan salur darah periphery.Masalah ini disebabkan oleh salur darah di bahagian atas lutut yang dipanggil femoral mungkin menjadi sempit atau tersumbat disebabkan oleh arteriosklerosis.

Selain dari kencing manis antara faktor-faktor risiko yang boleh menyebabkan masalah salur darah periphery adalah
1- Merokok
2- Darah tinggi
3- Kolesterol tinggi
4- Obesity
5- Sejarah keluarga

Antara symptom-simptom masalah ini adalah

1- Sakit, lemah, kebas, kejang pada otot yang terlibat disebabkan oleh kurang peredaran darah terutama ketika melakukan aktiviti seperti berjalan.
2- Luka atau pembentukan ulcer
3- Pertukaran warna kulit pada kawasan yang terlibat sama ada menjadi kebiruan atau pucat
4- Pertukaran suhu pada kulit iaitu menjadi sejuk pada bahagian terlibat
5- Bulu atau kuku bahagian kaki yang terlibat turut berubah

Antara penyiasatan yang akan dibuat untuk membuat diagnosis masalah ini adalah pesakit akan diambil tekanan darah pada buku lali dan lengan. Ini adalah penyiasatan mudah yang boleh dilakukan di sesetengah klinik. Ada juga klinik mempunyai mesin Doppler yang boleh mengenalpasti sama ada nadi pada kaki ada atau tidak.

Antara yang puan boleh tolong buat masa ini pastikan kencing manis beliau terkawal, berhenti merokok, kawal darah tinggi jika ada, kawal kolesterol dan boleh lakukan senaman kerana ia boleh membuka salur darah alternative untuk membantu menghantar darah ke bahagian bawah lutut dan kaki.

Seharusnya masalah ini dibincangkan bersama dengan doctor yang merawat kencing manis suami puan kerana banyak maklumat lain yang diperlukan sebelum dibuat kesimpulan suami puan menghadapi masalah salur darah periphery.

Saya berharap masalah ini dapat diselesaikan dengan segera dan 
semoga suami puan diberi kesihatan yang baik.0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in