TExt

Assalamualaikum W.B.T

Untuk semua pembaca, Alhamdulillah saya masih dapat terus menulis dan kali ini saya kongsi kedai kecil saya di blog.

Jemput follow, cuci mata, shopping dan kalau ada yang berminat untuk sertai saya, jangan malu malu untuk hubungi saya.


Review Buku: Cakar Ayam Seorang Doktor

Tajuk: Cakar Ayam Seorang Doktor
Penulis: Dr Sharif Ahmad, Dr Fahd Razy, Dr Onn Azli, Dr Kamarul Ariffin, Jazlina Syahrul
Terbitan: Penerbitan Kata Pilar & Grup Karyawan Luar Negara
Mukasurat: 214 mukasurat
Harga: RM 27




Buku kali ni yang saya baca adalah dari tulisan doktor doktor muda yang berbakat. Ia adalah kompilasi cerita cerita pendek pengalaman doktor doktor di klinik dan hospital. Ada suka ada duka. Pelbagai ragam manusia yang kami terima setiap hari dan kami belajar melaluinya. Kami doktor yang memilih kerjaya ini, mengorbankan hidup kami untuk berbakti kepada masyarakat.

Hampir semua cerita pengalaman doktor doktor ini berulang setiap hari di klinik. Satu cerita dari buku ini tentang pesakit dan ubat.




Kami jumpa pesakit dari yang muda hinggalah yang sudah uzur dan kami melihat dan mengendalikan proses lahirnya seorang bayi hinggalah kepada proses kematian. Saya bersyukur diberi peluang tersebut kerana melaluinya saya dapat rasakan hebatnya kuasa Allah.

Sudah hampir 9 tahun bekerja sebagai doktor, banyak pengalaman yang saya lalui dan saya belajar melaluinya.

Buku ini sesuai untuk bacaan umum. Bukan sekadar pengalaman doktor doktor sahaja tapi diselit sekali tips-tips kesihatan sebagai panduan. Perkataan perkataan yang digunakan adalah mudah dan diberikan penerangan kepada masyarakat jika doktor menggunakan bahasa perubatan.

Saya memang terhibur bila membaca buku ini kerana cerita yang ditulis adalah hampir sama dengan pengalaman sendiri terutama yang melibatkan pesakit.

Rate : 5 Stars


10 Perkara Penting Sebelum Ke Klinik Kesihatan Untuk Rawatan

Salam sejahtera semua. Terima kasih kerana masih sudi membaca coretan saya. Semoga ilmu yang saya sampaikan berguna untuk semua.

Kali ini saya ingin mengambil peluang untuk memberi panduan tentang beberapa perkara yang seringkali saya jumpa di klinik. Bukan untuk mencari salah tapi untuk diperbaiki dan kita sama sama belajar. Bukan nak cakap semua doktor betul pun. Ini mungkin boleh membantu semua yang ingin mendapatkan rawatan di KK.





๐ŸšฉJika anda sakit, demam, datang lah AWAL ke klinik. Janganlah tunggu sampai pukul 430 ptg baru nak datang. Mungkin anda memerlukan ujian darah, ujian x ray, ujian air kencing. Mungkin setengah jam tidak cukup untuk membuat satu kesimpulan untuk masalah anda. Adakala doktor terpaksa meminta anda datang semula keesokkan harinya. Jadi jangan lah marah kalau anda terpaksa datang sekali lagi. 

๐Ÿšฉkalau anak demam, pastikan berikan anak diberi ubat di rumah. Jangan lah sebab nak datang klinik, nak tunjuk anak demam kat doktor, tak bagi ubat di rumah. Lainlah kalau memang tak dak ubat di rumah. Sebab ada kes, anak sawan di klinik semasa tengah tunggu nak jumpa dr. Kesian si anak. Percayalah ibu, doktor akan percaya setiap apa yang ibu mengadu walaupun masa tu suhu badan anak tak tinggi. Sebab ibu lebih tahu tentang anaknya. I always trust mother's words. 

๐Ÿšฉcara pemakaian pun saya kena bagitau esp untuk golongan muda. Pakai la yang bersesuaian. Saya bagi contoh, seorang anak muda mengadu sakit lutut tapi datang klinik pakai jeans ketat. Allah, of course doktor nak check lutut. Macam mana selak seluar ketat. Untuk itu, patient kena buka seluar dan pakai kain yang ada di bilik doktor. 

๐Ÿšฉkalau datang ke klinik, daftar dulu di kaunter pendaftaran. Janganlah terus serbu bilik doktor. kalau ada yang kali pertama, boleh tanya di kaunter pendaftaran. semua orang sedia membantu. Itu kan slogan KKM. Jangan lupa bawa Kad pengenalan atau myKid anak. Untuk kakitangan kerajaan, jangan lupa GL atau kad pesara anda. 

๐Ÿšฉbawa surat surat penting contohnya discharge note dari hospital. Itu akan memudahkan rawatan sebab di KK tak ada link dengan hospital yang doktor boleh terus tahu kenapa anda masuk wad dan apa yang perlu dilakukan selepas keluar dari hospital.

๐Ÿšฉ bawa la bahan bacaan sementara menunggu nombor anda dipanggil. Jangan la expect nak jumpa cepat terutama kalau lepas public holiday. Just relax and chill. Bukan selalu nak datang klinik.

๐Ÿšฉkalau nak jumpa dr perempuan atau dr lelaki, bagitau awal awal dekat staf klinik untuk memudahkan proses rawatan anda. Kami cuba accomodate  kehendak pesakit dengan baik. Tapi kalau tak dapat juga, kena terima dengan hati yang terbukalah.

๐Ÿšฉjika anda seorang penghidap penyakit kronik seperti kencing manis atau darah tinggi, bawa buku rekod kesihatan yang ada supaya senang doktor yang merawat tahu ubat ubat yang anda ambil ataupun senarai penuh ubat anda. Ubat ada macam macam bentuk dan warna bergantung pada syarikat yang mengeluarkannya. Sama juga dengan ibu mengandung. Buku Merah macam passport anda. Ke mana saja anda pergi, WAJIB bawa buku merah anda!

๐Ÿšฉkalau datang berteman, pastikan teman anda itu adalah ahli keluarga terdekat. Janganlah boyfriend atau girlfriend pulak berteman hingga masuk ke bilik doktor. Kurang sesuai rasanya.

๐Ÿšฉtolonglah silentkan telefon anda semasa berada dalam bilik doktor. Masa ni la anda boleh bercerita masalah kepada doktor supaya dapat dibantu. Ambil peluang sebaik mungkin untuk berbincang tentang masalah anda. Saya pernah bertemu dengan seorang remaja yang asyik bermain telefon sambil menjawab soalan saya tentang masalah kesihatannya. Bila kami beri komitmen untuk merawat tapi anda buat sambil lewa. ๐Ÿ˜“


Saya berharap bila semua yang membaca tahu mengenai perkara perkara ini, ia akan memudahkan proses rawatan di klinik. Semua orang ingin memberikan yang terbaik.

Apa yang penting KERJASAMA!





Persediaan Untuk Ibubapa Sebelum Anak Masuk Darjah Satu

Tak berapa lagi Hadif akan melangkah kaki ke sekolah sebenar. Saya seperti ibu ibu lain turut merasakan debaran yang amat sangat. Macam macam dalam kepala especially bila fikir Hadif tak sama macam anak anak lain. Saya yang perlu belajar beri sedikit kepercayaan buatnya untuk berdikari. Sama macam saya belajar percaya untuk dia ambil ujian semasa taekwando tempohari.



Kali ini saya ingin berkongsi beberapa perkara yang perlu parents tahu sebelum anak melangkah ke sekolah kebangsaan especially untuk anak sulung.

Pilih sekolah

Mesti as a parents kita cari sekolah yang ada prestasi baik. Tak kisah lah swasta ataupun kerajaan. Waktu ni kena turut consider bagaimana nak hantar anak, jauh dengan tempat kerja, siapa nak ambil anak, kalau ada kecemasan macam mana. Banyak perkara yang perlu diambil berat sebelum membuat keputusan untuk masa depan anak. 

Itu antara perkara yang saya fikir sebelum memilih sekolah untuk Hadif. Di Sungai Petani memang ada beberapa sekolah yang mempunyai prestasi baik dan dikenali ramai. Banyak ibubapa yang berlumba lumba ingin masukkan anak ke Sekolah Ibrahim, Sekolah Convent, Sekolah Kebangsaan Tasek Apong, dan Sekolah Rendah Agama Al Islah. Ini adalah senarai sekolah sekolah yang menjadi sebutan dan pilihan utama ibubapa di Sungai Petani. 

Pendaftaran anak untuk darjah satu selalunya akan diwar warkan dalam berita di TV untuk ibubapa mula mendaftar anak. Jadi as a parents kena selalu alert. Selalunya pendaftaran dibuat dalam bulan 3 setiap tahun. Tahun 2015, saya mendaftar nama Hadif di Sekolah kebangsaan Tasik Apong. 

Tapi setelah berbincang dengan therapist Hadif, dia cadangkan saya mencari sekolah yang agak kurang murid dan sekolah yang biasa biasa saja. Ini adalah untuk memberi kurang tekanan kepada Hadif. Saya kemudian mendapatkan maklumat lanjut dari Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Muda. Tahun 2016 saya membuat pembatalan di sekolah Tasik apong dan mendaftar nama Hadif di Sekolah Kebangsaan Sungai Petani yang lebih dekat dengan tempat kerja saya. 

Untuk mendaftar, perlu isi borang yang diberikan oleh pejabat sekolah dan membawa surat beranak anak. Sekarang perlu daftar melalui online sahaja. 

Bulan 8, saya telah membuat pengesahan pendaftaran untuk Hadif belajar di sekolah tersebut. Alhamdulillah, baru baru ini saya telah menerima surat penempatan Hadif dan insya allah orientasi akan diadakan pada 29 disember 2016.

Keperluan untuk masuk sekolah

Sebagai ibu yang kali pertama akan menghantar anak ke sekolah, saya sangat teruja untuk membeli perkakas keperluan untuk Hadif. Saya turut membaca pengalaman pengalaman ibu ibu lain menerusi blog untuk mendapatkan maklumat.


Ini antara checklist barang barang keperluan anak yang masuk darjah satu.



๐ŸŒธ baju sekolah 2 pasang 
      Saya beli jenama canggih kerana kualiti kainnya. Tak kisah lah brand apa pun yang ibu ibu pilih, janji anak selesa nak pergi sekolah. Beli at least 2 pasang, senang nak tukar kalau kotor atau basah.

๐ŸŒธ kasut sekolah 2 pasang 
      Saya beli kasut yang zapp on. Mudah untuk Hadif nanti sebab dia tak pandai ikat tali kasut. Kasut pun saya beli 2 pasang.

๐ŸŒธ stokin 2-3 pasang 
     Cuba beli stokin yang tapaknya hitam, boleh tutup kotor stokin. Stokin beli banyak sikit pun tak pa sebab boleh tukar tukar kalau busuk dan kotor. Lagipun harganya tidaklah semahal kasut dan baju.

๐ŸŒธ bag sekolah 
      Saya beli di Idaman Suri semasa kami bercuti tempohari. Harga murah dan Hadif memang suka bag gambar kereta.

๐ŸŒธ bag tag
      Bag tag adalah penanda bag untuk anak. Tak mahu Hadif tertukar bag nanti tambah pulak anak anak yg excited dengan tempat baru. Saya tempah dari FP Annarozy Homemade. Dekat bag tag ni, boleh letak no telefon waris sekiranya berlaku kecemasan.



๐ŸŒธ pensel box 
      Yang ni pun saya tempah special untuk Hadif. Hadif tak banyak kerenah bab kelengkapan sekolahnya. Dia terima apa yang saya sediakan. Look like ibu yang lebih excited ๐Ÿ™Š

๐ŸŒธ stationeries
    Pensel, pensel colour, pemadam, pembaris, saya beli secara borong. Beli banyak terus sebab expect akan hilang sepanjang tahun. Beli borong lebih murah. Bila beli borong, rasa macam boleh bukak kedai pulak. Hihihi.

๐ŸŒธ sticker nama Hadif 
    Saya tempah sticker untuk Hadif sebab saya mahu semua barang anak saya berlabel. Saya ingatkan Hadif tentang barang barangnya dan dia perlu menjaga barang barangnya semasa di sekolah nanti. sticker saya tempah di FP Sticker Nama Anak Waterproof. Boleh pilih tema kesukaan anak.




๐ŸŒธ cop nama Hadif
Yang ni untuk ibu yang malas nak tulis atau nak tulisan sama. Boleh la buat cop nama anak. Boleh guna sampai anak habis belajar. Minta maaf la kalau rasa saya ibu yang poyo.


Dokumen dokumen yang diperlukan untuk hari pendaftaran sekolah

salinan surat lahir dan MyKid
✅ salinan kad pengenalan ibubapa
✅ salinan daftar anak angkat
✅ salinan surat nikah/ surat cerai 
✅ salinan sijil prasekolah
✅ salinan rekod kesihatan (kad imunisasi anak) - ini sangat penting. Kalau dah hilang, atau cari tak jumpa, tolong dapatkan salinan dari klinik yang anda bawa untuk pemeriksaan. Klinik selalu ada simpan salinan. 
✅ surat pemilihan bahasa tambahan
✅ surat penempatan
✅ borang maklumat murid SMM
✅ 4 keping gambar passport


Persediaan Anak sebelum masuk darjah satu

Ini bab yang paling penting untuk Hadif. Antara yang saya buat:

๐Ÿ“beberapa bulan sebelum habis tadika, saya sudah memberitahu yang dia akan ke sekolah baru tahun hadapan. hanya Balqis akan ke sekolah tadika.

๐Ÿ“saya akan bawa Hadif pusing pusing dan tunjuk sekolah barunya

๐Ÿ“saya akan bercerita dan gambaran tentang sekolah baru dan persekitaran baru

๐Ÿ“saya tunjukkan barang barang yang saya belikan untuknya sambil terangkan apa yang akan dia lalui nanti. Ingatkan Hadif tentang barang barang kepunyaannya

๐Ÿ“saya mengajar Hadif menggunakan duit. Memang bab ini perlukan latihan yang banyak dan kerap.

๐Ÿ“saya masukkan Hadif ke kelas persediaan yang dibuat di tadikanya kerana Hadif lemah matematik.Bukan untuk beri tekanan tapi at least tidak terkebelakang berbanding dengan anak anak yang sama umur dengannya.


Selebihnya saya berdoa dipermudahkan urusan Hadif nanti. Tak henti henti saya ingatkan diri saya supaya tidak terus berfikiran negatif. Beri sedikit kepercayaan pada Hadif untuk berdikari. Kalau susah hati, baca Al Fatihah.



Semoga panduan ini membantu parents yang pertama kali 
menghantar anak ke sekolah macam saya. 



4 Tips Atasi Kekerapan Serangan Migraine

Siapa yang pernah sakit kepala? Sakit kepala memang salah satu masalah yang sering membawa pesakit ke klinik. Bukan mudah untuk mencari punca sakit kepala kerana ia satu diagnosis yang terlalu luas.



Banyak jenis sakit kepala antaranya
๐Ÿšฉtension headache
๐Ÿšฉmigraine
๐Ÿšฉcluster headache
๐Ÿšฉ sinus headache
๐Ÿšฉ sakit kepala yang disebabkan tekanan dalam otak tinggi disebabkan oleh tumour atau pendarahan

Selalunya yang pesakit risau adalah sakit kepala yang mungkin disebabkan ketumbuhan dalam otak. Tapi untuk dr membuat diagnosis tersebut, ia perlu disokong oleh simptom simptom lain seperti muntah waktu pagi, kabur mata atau lemah tangan atau kaki.




Setiap satu masalah sakit kepala di atas mempunyai ciri ciri yang tertentu. Saya ingin berkongsi tentang masalah migraine kerana saya sendiri mengalami masalah tersebut dan pernah sakit hingga terpaksa berehat di hospital. Doktor juga manusia biasa yang tak dapat lari dari ujian sakit dari Allah. Dengan rasa sakit dan pengalaman tersebut, saya boleh membantu pesakit yang mengalami masalah yang sama.

Rasa sakit kepala tersebut memang susah untuk digambarkan kerana terlalu sakit hingga merebak ke bahagian mata. Sakit berdenyut yang pernah buat saya ingin hantukkan kepala hingga pecah. Ia melibatkan sebelah kanan kepala saya dan medan penglihatan saya. Sebelum sakit itu datang, saya seolah olah dapat merasa kedatangannya dan ini adalah aura yang sering dihadapi oleh pesakit yang mempunyai migrain. Adakala pesakit boleh tidak boleh melihat cahaya atau tidak boleh mendengar bunyi bising. Ada juga pesakit yang akan muntah.

Untuk membuat diagnosis pesakit menghidap migraine, pesakit perlu memenuhi beberapa kriteria iaitu
๐Ÿ˜จ sakit kepala melibatkan hanya satu bahagian kepala (unilateral) 
๐Ÿ˜จ sakit kepala yang berdenyut
๐Ÿ˜จ sakit kepala yang teruk hingga mengganggu aktiviti harian
๐Ÿ˜จ sakit kepala yang menyebabkan pesakit terpaksa mengelakkan aktiviti harian
๐Ÿ˜จ sakit kepala yang berterusan hingga 72 jam jika tidak dirawat
๐Ÿ˜จ semasa sakit kepala, pesakit mesti mengalami salah satu simptom iaitu muntah atau sensitif kepada cahaya atau bunyi

Terdapat pelbagai teori mengenai punca berlakunya migraine antaranya adalah teori melibatkan salur darah di mana berlaku pengecutan dan pengembangan salur darah pada otak. Ada juga teori migraine berlaku disebabkan aktivity otak tapi yang pasti mekasnisme nya belum diketahui dengan baik oleh saintis.

Antara faktor yang akan membuat pesakit migraine mengalami serangan sakit kepala adalah
๐Ÿ’Š stress (ini memang saya sendiri alami)
๐Ÿ’Š perubahan hormon esp during period, pregnancy
๐Ÿ’Š kurang tidor
๐Ÿ’Š merokok
๐Ÿ’Š skip meal

Ada juga yang disebabkan oleh makanan
๐Ÿ’Š kafein
๐Ÿ’Š MSG

Semasa saya mengalami serangan migraine yang teruk, perkara yang saya akan buat adalah
1- ambil pain killer
2- cari tempat yang tenang 
3- tidor 
Memang kena berhenti dari terus melihat pesakit. Kadang kadang kena ambil MC sebab migraine.

Saya mencari punca kenapa ketika itu migraine saya sangat kerap berlaku. Berkemungkinan besar disebabkan tekanan dan kurang rehat.

Memang ada ubat yang boleh merawat masalah migraine dan juga ubat untuk mengurangkan kekerapan serangan migraine. Antara ubat yang diberikan adalah
1- propanolol
2- flunarizine
3- amitryptiline
4- sumatriptan

Saya mencari solusi untuk masalah ini supaya kekerapan serangan migraine berkurang  selain penggunaan ubat di klinik

Untuk itu saya :

1- amalkan b complex  
Salah satu vitamin B ialah B2 (riboflavin). Menurut satu kajian, pengambilan riboflavin 5mg untuk 3 kali sehari yang dilaporkan pada tahun 1946, dapat bertindak sebagai prophylaxis untuk mengurangkan kekerapan serangan migraine. Dalam 15 pesakit migraine, 10 orang tidak lagi menghadapi serangan migraine dan 3 orang beransur pulih.


2- cuba cari faktor penyebab dan kurangkan punca tersebut 
faktor penyebab ni hanya pesakit sahaja yang tahu dan kena cuba cari dan kena elakkan. Trigger factor kita tak sama. Jadi kena cuba cari apa yang menyebabkan simptom itu berlaku. 

3- Senaman pernafasan
ini kena belajar buat dan amalkan. senaman pernafasan bukan setakat untuk kurangkan sakit tapi membantu kurangkan tekanan. 

4-  Boleh cuba gunakan essential oil 
Saya baru belajar gunakan essential oil dari young living. Terdapat pelbagai jenis essential oil. Ia umpama aromatherapy untuk kurangkan stress. Yang saya guna adalah essential oil stress away (roll on). Essential oil boleh dihidu, dicalit pada bahagian lengan dan leher. Bau dari campuran minyak minyak ini boleh membantu mengurangkan stress. Mengikut pengamal aromatherapist, dengan menghidu essential oil, merangsang bahagian saraf bau - olfactory di bahagian otak dan kemudian signal dihantar ke bahagian limbic system di otak yang mengawal emosi dan ingatan kita.

Supplemen lain yang boleh diamalkan untuk mengurangkan serangan migraine dari pembacaan saya  dari buku Dr Gaby seorang pengamal perubatan alternatif di US ialah:

๐ŸŒธ magnesium
๐ŸŒธ co enzyme Q10
๐ŸŒธ vitamin c 
๐ŸŒธ fish oil 
๐ŸŒธ vitamin D dan calcium 


Rujukan:
Sampel buku textbook Nutritional medicine by Alan R Gaby



semoga tips tips ini membantu. 
ia berdasarkan ilmu dan pengalaman sendiri. 
jika serangan migraine berterusan dan semakin teruk,
jangan ragu ragu untuk dapatkan bantuan doktor di klinik. 



Perkara Yang KENA TAHU Sebelum Beli Pembersih Wanita

Saya ingin kongsikan beberapa perkara tentang penggunaan pembersih wanita. Tak dinafikan banyak produk pembersih wanita yang ada di pasaran dan banyak wanita yang menggunakan produk tersebut sebagai salah satu benda penting untuk kebersihan diri.

Menurut pakar obstetrik dan ginekologi, wanita kena tahu beberapa perkara tentang bahagian sulit mereka dan penggunaan pembersih wanita yang betul.

Gambar hiasan

๐ŸŒธ pencuci wanita yang digunakan perlu spesifik supaya tidak mengubah persekitaran normal bahagian tersebut yang boleh menyebabkan radang pada vagina, jangkitan kulat dan masalah kesuburan.

๐ŸŒธ penggunaan pembersih wanita yang tidak bijak mempunyai hubung kait dengan keadaan yang lebih teruk seperti masalah kesuburan, kanser pangkal rahim, kelahiran pra matang dan kematian anak dalam kandungan.

๐ŸŒธ persekitaran vagina berada dalam pH asidic 3.5-4.5 dan mempunyai normal flora yang didominasi oleh lactobacili.

๐ŸŒธ Normal flora - lactobacilli memainkan peranan penting dalam menyeimbangkan vaginal acidity dengan mengeluarkan asid laktik dan memberi perlindungan dari penyakit kelamin.

๐ŸŒธ pH vaginal mudah berubah disebabkan oleh banyak faktor. Antara faktor faktor tersebut adalah perubahan hormon, peningkatan usia, vaginal delivery, mengambil antibiotik, merokok ataupun mengambil krim ataupun spray pada kawasan tersebut, makan makanan ringan juga boleh menyebabkan pH vagina berubah

๐ŸŒธ wanita perlu AMBIL BERAT TENTANG FAKTOR YANG BOLEH MENGUBAH pH VAGINA untuk mengelakan pertumbuhan sebarang masalah yang tidak diingini pada kawasan tersebut.

๐ŸŒธ pembersih wanita yang spesifik mengikut persekitaran kawasan tersebut PENTING untuk maintain pH dan seimbangkan microflora pada vagina wanita.

๐ŸŒธ Jika pembersih tersebut lembut dan sesuai dengan vagina, it is fine untuk gunakan lebih dari sekali setiap hari sebab ia akan membantu pertumbuhan flora yang baik dan menyeimbangkan acidic pH pada vagina tanpa menyebabkan gangguan dan jangkitan pada kawasan tersebut yang sangat sensitif.

๐ŸŒธ Pembersih wanita yang bagus bermanfaat semasa datang haid atau selepas melakukan aktiviti fizikal yang berat. Ia juga membantu semasa wanita itu hamil, selepas bersalin, menyusukan anak dan kepada wanita yang sudah menopause.

๐ŸŒธ Selalu pilih pembersih yang berasid dan tidak mempunyai pewangi

๐ŸŒธ selain pilih pembersih yang betul, wanita perlu mengamalkan kebersihan vagina yang baik dan betul seperti  selalu menukar seluar dalam yang basah secepat mungkin selepas aktiviti air dan menukar tuala wanita sekerap mungkin semasa datang haid dan yang paling penting mengelap kawasan sulit dari depan ke belakang.



Semoga ilmu ini membantu semua wanita yang 
suka menggunakan pembersih wanita.
Gunakan secara berhemah ๐Ÿ˜Š




MILKBOOSTER, Adakah Satu Keperluan Untuk Ibu Menyusu?

Saya terima aduan seorang ibu yang mengadu mengambil set menyusu tapi kuantiti susu yang dipam tidak sebanyak mana. Saya tak nafikan sekarang pelbagai produk yang dikeluarkan untuk memancing ibu menyusukan bayi membeli produk produk yang dikatakan boleh menambah susu badan.

Percayalah saya antara ibu ibu yang memang berusaha untuk menyempurnakan penyusuan susu ibu untuk dua tahun dan saya sangat susah hati bila kuantiti susu yang dipam tiba tiba menurun ditambah jika stok keperluan untuk anak dalam peti sejuk tidak cukup. Saya juga telah mencuba pelbagai produk yang dikatakan dapat meningkatkan jumlah susu ibu. Ini semua semasa saya menyusukan anak saya yang kedua. Bila mana ilmu tentang breastfeeding masih belum cukup.

MILKBOOSTER bukanlah satu keperluan atau perkara wajib yang  perlu ibu ambil untuk menambah susu ibu. Milkbooster seseorang ibu berbeza beza. Bukan semua orang sesuai ambil produk X, ada yang ok dengan produk Y. 

Yang paling penting ilmu tentang breastfeeding, bagaimana susu akan terhasil. Ada ibu yang berjaya menyusu badan cukup 2 tahun TANPA milkbooster!


Saya lebih suka mengatakan setiap supplement yang ibu ambil sebagai nutrisi ibu menyusu. Supplement membantu memberi tenaga kepada ibu dan membekalkan bahan mentah untuk penghasilan susu.

Ada makanan makanan tertentu yang boleh membantu meningkatkan penghasilan susu contohnya KURMA. Ini testimonial saya sendiri. Susu saya sangat banyak masa saya amalkan kurma sebagai snek. Sampai sekarang saya masih amalkan mengambil kurma. Susu kurma! Alhamdulillah, rezeki anak ke3 saya masih tak putus. ๐Ÿ˜„

Ibu kena faham bagaimana susu terhasil. Ada hormon yang penting dalam penghasilan susu - oxytosin dan prolaktin yang dikawalselia oleh otak.



Ibu kena bayangkan cik B ๐Ÿ™Š macam tangki. Tangki akan diisi oleh air bila tangki kosong. Jadi prinsip penting ibu kena faham KENA SELALU KOSONGKAN CIK B๐Ÿ™Š! Baru otak akan sense kena hasilkan susu baru.

Kalau cik B๐Ÿ™Š PENUH, susu baru takkan dihasilkan. Lama lama ada satu reseptor akan terhasil yang akan memberi isyarat kepada otak tak perlu buat susu banyak2 sebab susu dah cukup. Sebab itulah masalah susu kurang akan melanda ibu.


Jadi kena selalu kosongkan cik B๐Ÿ™Š

Ibu kena Tahu:

๐ŸŒธ vitamin/supplemen/ milkbooster BUKAN ubat magik untuk ibu yang eager nak susu banyak. Ia membantu ibu bertenaga dan membekalkan zat zat penting untuk tubuh dan sebagai bahan mentah yang tidak dapat diisi melalui pemakanan ibu untuk menghasilkan susu.

๐ŸŒธ milkbooster antara seseorang ibu TIDAK SAMA

๐ŸŒธ yang paling penting ibu kena faham prinsip bagaimana susu dihasilkan. yang penting demand and supply!

๐ŸŒธ kena minum air banyak about 3-4 litre per day. Tak kisahlah air apa pun sebenarnya. Air suam lagi bagus dalam membantu pelancaran susu. Amalkan sebelum dan selepas menyusu dan mengepam.

๐ŸŒธ boleh rujuk panduan pemakanan ibu menyusu yang saya tulis sebelum ini.

๐ŸŒธ power pumping boleh buat selang sehari. Menurut pakar laktasi, target power pumping adalah untuk panggil balik hormon untuk hasilkan susu. Kadang kadang masa power pumping bukan keluar susu, tapi pam angin. So jgn stress kalau masa power pumping tak dapat susu byk.

๐ŸŒธ kena stay positive. Kurangkan stress! Yakin jer susu ibu cukup untuk anak. 

๐ŸŒธ tambahkan kekerapan mengepam bila kuantiti susu yang dapat kurang dari yang diperlukan. Sebab tu jadual target susu yang diperlukan boleh membantu.

๐ŸŒธ tandem pumping pun boleh membantu. Sebelah menyusu anak, sebelah lagi pam.

๐ŸŒธ doa banyak2. Jangan mudah putus asa. bersyukur dengan setiap hasil perahan.

๐ŸŒธ consider supplement bila ibu rasa tak dapat nak penuhkan 5 kumpulan makanan yang diperlukan untuk setiap hari dan BUKAN UNTUK TAMBAH SUSU. 



Percayalah, bila mana Allah nk bagi pahala dekat ibu yang menyusu,
 perjalanan itu akan sentiasa diuji.
  Yang penting, JANGAN PUTUS ASA! 



Jom Ke PHANTAMANIA!

Beberapa hari lepas saya berkesempatan membawa anak anak ke satu tempat menarik di Pulau Pinang. Tempat menarik ini baru saja dibuka kepada orang awam bermula July 2016.

Saya dan keluarga ke sana tanpa perancangan. Mulanya kami ke Padang Kota Lama untuk mengambil angin petang. Memang ramai orang di tepi laut tambah pulak cuaca petang Jumaat itu agak redup. Tidak terlalu panas untuk anak anak bermain.

Hadif dan Balqis seronok bermain buih buih belon. Angin laut memang mendamaikan. Menghilangkan tekanan seminggu bekerja. Harriz yang baru baik dari demam turut teruja menikmati dingin bayu laut. ๐Ÿ˜€๐Ÿ˜€




Hampir sejam berada tepi pantai, saya cuba untuk mencari tempat lain untuk membawa anak anak. Bila saya berhentikan kereta di tepi Fort Conwallis, ada iklan tentang PHANTAMANIA.

Rupanya Phantamania adalah tempat baru untuk pelancong. Ia lebih kurang seperti muzium 3D. Sesuai untuk yang suka berselfie.

Yang menarik tentang Phantamania adalah cara ia menggunakan cermin sebagi pantulan imej yang menjadikan gambar sangat menarik. Bukan anak anak saja yang teruja, mak budak pun seronok sama melayan tempat tersebut. ๐Ÿ™Š

Ada satu stesen FREEZEMANIA yang menggunakan elemen musim sejuk sebagai lokasi penggambaran. Anak anak saya sangat excited seolah olah berada di kutub. Ada igloo, ada bath tub yang penuh dengan replika ais, ada tempat konon konon kita berada di istana ais seperti dalam filem FROZEN.








PHANTAMANIA
Lokasi : 193, Lebuh Victoria,10300 Georgetown, Penang

Buka setiap hari 10am - 7pm

Harga tiket
Dewasa rm19
Kanak kanak dan warga emas rm12
Kanak kanak bawah 100cm PERCUMA ๐Ÿ‘


Jom cuti cuti Penang ๐Ÿ˜Š


Servis Pam Susu di Medela Service Centre

Salam semua. Semoga semua sentiasa sihat dan dalam perlindungan Allah selalu. ๐Ÿ’ช๐Ÿ’ช

Kali ni saya ingin berkongsi kisah pam susu yang paling saya sayang. Saya guna pam Medela Freestyle yang saya beli sejak anak ke 2, tahun 2012. Dah 4 tahun bersama saya. Saya beli di mom and baby fair di Midvalley KL. Masa tu saya bekerja dan tinggal di Putrajaya. Saya ingat lagi masa tu, saya dan suami baru lepas check up pregnancy di hospital, excited sangat nak dapat baby girl. Allahuakbar, saya memang bersungguh berjanji dengan diri sendiri untuk menyusukan anak yang kedua ini dengn susu sendiri.


Dengan adanya pam susu yang saya sayang ni, alhamdulillah, saya masih dapat gunakannya untuk anak ke3 ni. Ingatkan dah nak tutup kedai, rupanya perancangan Allah lagi hebat. ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Apabila dah berusia 4 tahun, rupanya tanpa saya sedar, ada sesuatu yang tak kena dengan pam ni. Ingatkan kalau dah tak guna 2 tahun, kira OK, rupanya tak. Saya cuma sedar tentang masalah pam ni bila secara tiba tiba, saya dapat bengkak susu. Allah, sakit sungguh bila tiba tiba saja cik B๐Ÿ™ˆ bengkak. Sampai demam saya dibuatnya. Saya ingat sebab saya tak timing pam dengan betul, rupanya bila diselidik dengan betul, pam saya yang tak dapat suck dengan baik. Jadi cik B๐Ÿ™ˆ tak dikosongkan, maka terjadilah block duct dan bengkak.

Sebelum dapat fikir tentang punca cik B๐Ÿ™ˆ sakit tu dari pam saya, saya bagi Harriz menyusu sekerap yang boleh untuk cuba kurangkan bengkak. Saya tuam cik B๐Ÿ™ˆ. Bila pam, susu dari cik B keluar tak sampai 1oz. Allah bertambah la stress sebab dah nak naik kerja.

Bila dah tau masalah pam, terus saya mencari Medela Service Centre di Pulau Pinang. Sebenarnya pam saya pernah ada masalah bateri masa menyusukan Balqis. Dah pernah hantar untuk tukar bateri. Mujur masa tu dalam gerenti lagi. Kali ni tak tau la berapa nak kena. Hihihi.

Saya ke Penang untuk mendapatkan bantuan dari Medela Service Centre. Pusat ini terletak di Jalan Van Praugh. Memang tricky nak cari jalan untuk ke sini. Dah la banyak jalan sehala. Memang kena minta bantuan orang dan juga GPS.



Akhirnya alhamdulillah berjaya juga sampai. Medela Service Centre ni rupanya  kedai baby yang jual barang barang keperluan bayi dan juga jual original spare part pam susu Medela.

Org Medela yang handle pam susu saya tu sangat la peramah bila bagitau pam tu ada masalah. Mula mula dia check pam dulu. Rupanya dia boleh check suction pressure untuk pam ni. Memang suction ada problem dan alhamdulillah bukan dari motor. Problem dari suction tubing. Lega saya. Harga suction tubing tak la mahal sangat compared kalau motor problem. Kalau mahal, memang saya kena consider untuk beli pam baru.



Lepas semua checking selesai, saya dapat la pam susu semula untuk Harriz. Yey!!!

Kalau ada yang pakai pam medela, here is the contact number for service centre untuk dihubungi kalau ada apa masalah. Not really sure abt the centre in KL. May be you can give a call from the numbers in the card. =)



Semoga membantu. ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š






Pemeriksaan Rutin untuk Ibu Mengandung di Klinik Kesihatan

Kali ni saya ingin mengambil peluang untuk menerangkan ujian rutin untuk ibu mengandung yang akan dibuat di klinik kesihatan. Ibu mengandung ditatang oleh staff kesihatan. Kalau tak datang klinik untuk temujanji, jururawat akan telefon bertanya khabar dan hingga ke tahap membuat lawatan ke rumah untuk melihat pesakit. Kesihatan Ibu mengandung akan dilihat dari hujung rambut hingga hujung kaki. Sangat terperinci malah setiap aduan ibu akan diberi perhatian.




Kita mula lepas ibu mendaftar di klinik untuk temujanji

1⃣ Berat badan - berat badan ibu akan dipantau setiap kali temujanji. Berapa banyak kenaikan yang diperlukan oleh ibu mengikut trimester.
Kenaikan berat badan mendadak boleh disebabkan kencing manis ataupun tekanan darah tinggi. Kehilangan berat badan mungkin berlaku pada trimester pertama kerana morning sickness

Saya paling tak suka bab ni, sebab saya suka bila berat badan bertambah setiap kali temujanji. Masa ni lah saya dapat gemuk. Pernah sekali berat badan naik sampai 4kg dalam masa sebulan, terus nurse bising. Hihihi. Dr pun kena marah tau ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

2⃣ ujian air kencing 
Urine test juga merupakan ujian wajib setiap kali datang temujanji. Perkara yang ingin dilihat daripada ujian ini adalah protein (albumin) dan gula (sugar). Jika ada albumin, dan tekanan darah ibu tinggi, ibu sangat berisiko untuk mendapat sawan. Kandungan gula dalam air kencing juga memberi hint kepada doktor mungkin pesakit mengidap kencing manis.

3⃣ pemeriksaan darah 
Pada lawatan pertama memang banyak blood test yang kena buat termasuklah kumpulan darah, saringan penyakit kelamin seperti HIV dan sifilis dan baseline sel darah merah.
Yang akan dipantau seterusnya adalah sel darah merah sebab ibu mengandung kebanyakan akan mengalami masalah kurang sel darah merah.

4⃣ tekanan darah 
Tekanan darah selalunya rendah pada waktu kehamilan. Tekanan darah tinggi boleh berlaku semasa mengandung dan mengundang banyak komplikasi kepada ibu dan anak dalam kandungan. Antara yang boleh berlaku baby tidak membesar dan pre eklampsia.

5⃣ pemeriksaan fizikal 
Selalunya kali pertama bersama doktor yang merawat akan membuat pemeriksaan fizikal dan mendengar degupan jantung dan pernafasan paru paru ibu. Ini untuk memastikan ibu dan akan mengesan sebarang masalah kesihatan yang boleh menganggu kandungan kelak.

6⃣ pemeriksaan abdomen
Bahagian perut ibu akan diperiksa setiap kali temujanji. Ini untuk memastikan rahim membesar sama dengan usia kandungan. Ini akan membantu untuk memberi gambaran tentang kadar pertumbuhan bayi. Kita boleh detect awal contohnya jika rahim membesar lebih dari usia kandungan antaranya disebabkan terlalu banyak air ketuban ataupun kandungan kembar.

Pada trimester ke3, pemeriksaan abdomen akan membantu untuk mengetahui kedudukan kepala bayi dan samaada kepala bayi telah turun ke bahagian ruang pelvik.

7⃣ ultrasound scan 
Yang ni semua ibu mesti excited sebab nak tengok si kecil dalam rahim. Kalau boleh tiap kali visit nak scan. Tapi rutin ultrasound di KK hanya dibuat pada waktu waktu tertentu sahaja. Selalunya pada trimester pertama dan pada usia kandungan 18-20minggu.

Pada trimester pertama, sebelum 10 minggu, ultrasound boleh memberi jangkamasa kandungan dan jangkaan tarikh kelahiran.

Pada usia kandungan 18-20 minggu, ultrasound dilakukan untuk melihat baby membesar mengikut usia kandungan dan mengesan keadaan yang tidak normal.

Ini antara ujian ujian rutin untuk ibu mengandung di klinik kesihatan.

Semoga panduan ini membantu ibu ibu yang mengandung. 
semoga dipermudahkan urusan untuk menggalas amanah 
dan rezeki yang diberikanNya. 




Review Buku: MOVE ON

Tajuk: MOVE ON 
Penulis: Reyna Ibrahim
Terbitan: Must Read Sdn Bhd
Mukasurat: 190 
Harga: RM 22



Sejak kebelakangan ini saya suka membaca buku buku motivasi. Hidup kita tak dapat lari dari ujian. Ujianlah yang memberi kekuatan kepada kita. Tak kisahlah ujian apa sekalipun, rumah tangga, kesihatan, anak anak, wang ringgit. Ada saja cara ujian yang Allah beri. Allah beri sebab Dia sayang. Saya selalu teringat kata kata ustaz Ebit bila dilanda ujian - Allah uji sebab Allah SAYANG kita. 

Buku MOVE ON ini tulisan dari hati penulis Reyna Ibrahim. Bagaimana dia bangun kembali dari ujian hidup yang dilaluinya. Dia diuji dengan keruntuhan rumah tangga. Mana ada orang berkahwin ingin bercerai. Perceraian merupakan satu perkara yang takkan terlintas di hati mana mana insan yang berkahwin. Semuanya ingin bahagia hingga ke akhir usia. Perceraian akan mengubah hidup seseorang 360 darjah. 

Bukan mudah untuk menerima ujian. Mulut boleh la kata "saya redha" tapi dalam hati belum tentu perasaan itu adalah sama. Reyna Ibrahim menulis dari hati, penuh puitis kata kata yang diungkapkan. Adakala air mata ini tumpah tanpa sedar ketika membaca naskhah ini. 

Saya tertarik dengan cara yang diperkatakannya. Bila mana diri diuji, kembali dekatkan diri dengan Allah. Ini cara terbaik Allah panggil kita balik padaNya. Dia ingin tunjukkan kasih sayangNya lagi hebat dari manusia. Dia ingin mendengar rayuan hambaNya. 

Bermula dengan istigfar, solat sunat tahajjud, zikir, doa semuanya akan membantu menenangkan jiwa yang berduka. 

Saya teringat tazkirah ustaz Ebit tentang kehebatan istighfar. Semasa Imam Ahmad Ibnu Hambal keluar kota, dia ingin berehat sementara di dalam masjid, lalu dia dimarah oleh orang masjid kerana tidak boleh tidor dalam masjid. Lalu Imam Ahmad ibnu Hambal ingin berehat di kaki ruang masjid pun tak boleh. Sampai lah dia bertemu dengan seorang pembuat roti yang menawarkan Imam ibnu Hambal datang ke rumahnya. Imam Ahmad Ibnu Hambal melihat pembuat roti itu melakukan kerjanya sambil beristigfar. Sambil berbual dengan Imam Ahmad Ibnu Hambal, pembuat roti itu pun berkata, "aku dah dapat semua yang aku nak, cuma satu ja lagi aku belum dapat, yang aku nak sangat", Imam Ahmad kemudian bertanya " apa yang engkau nak sangat". Pembuat roti pun berkata " aku ingin bertemu dengan Imam Ahmad". Allahuakbar Imam Ahmad terkejut lantas berkata "rupa rupanya dengan Istighfar kamulah yang membawa aku ke sini" 

Itu antara yang diperkatakan oleh Reyna Ibrahim dalam buku MOVE ON ini. Banyak lagi yang menarik. Cerita realiti, cerita hati seorang wanita kuat yang ingin bangun lepas diuji. 

Apa sekalipun ujian yang datang, formula yang sama boleh diguna pakai. Insya Allah akan tersingkap  hikmah di sebalik ujian apabila hati telah REDHA.



Saya bagi 5 bintang untuk buku ini. Boleh cari dekat kedai buku MPH. Pujuk lah hati yang duka. Semoga setiap ujian menjadi tiket buat kita ke syurga! ๐Ÿ˜€



Percutian Bajet Ke Pulau Langkawi

Baru baru ni saya berkesempatan meluangkan masa bersama anak anak di pulau langkawi. Percutian ini telah dirancang beberapa bulan sebelum ini. Saya ingin berehat bersama anak anak setelah penat bekerja. Percutian ini juga merupakan hadiah untuk anak sulung saya yang berjaya ke final cabaran membaca di tadika dan dapat memakai tali pinggang kuning selepas ujian taekwando tempohari.

Seminggu sebelum ke Langkawi, berita memberitahu minggu yg saya rancang itu adalah minggu Air pasang besar. Almost setiap hari hujan di Sg Petani. Allah saya sendiri bimbang bagaimana nanti untuk ke sana dan semasa berada di sana. Tentu tidak seronok kalau cuaca hujan. Tambahan pula dengan membawa anak anak kecil.

Kami ke sana pada hari Jumaat. Saya tidak sendirian bersama anak anak. Kami ditemani keluarga pak cik saya yang tinggal di Perlis. Kami memilih untuk ke Langkawi melalui Kuala Perlis. Saya pernah juga ke sana melalui Kuala Kedah. Bagi saya, Kuala Perlis lebih selesa.

Reasons:
๐Ÿ“Œ perjalanan menaiki Feri melalui Kuala Perlis LEBIH CEPAT - lebih kurang sejam. Kalau melalui Kuala Kedah lebih kurang Dua jam

๐Ÿ“Œ jeti kuala Perlis lebih selesa dan nampak terurus. Penumpang tidak perlu berjalan jauh untuk sampai ke feri

๐Ÿ“Œ kawasan untuk parking di Kuala Perlis lebih banyak. Tak perlu jalan jauh untuk ke jeti.

Parking di Kuala Perlis RM60 sehari
Tiket Kuala Perlis - Langkawi : dewasa RM18           Kanak kanak (3 - 12 tahun) RM 13 

Kami menaiki feri pada pukul 6 petang. Alhamdulillah cuaca sangat baik pada hari itu. Kami sampai di Langkawi lebih kurang pukul 7 petang. Pak cik saya yang merancang percutian ini telah booking kereta sewa dan termasuk penginapan sekali.

Percutian kali ini lebih kepada percutian singkat dan bajet. Kami menginap di Langkawi Baron Hotel di Kuah . Kata pak cik, lebih mudah menginap di Kuah kerana senang untuk kami membeli belah. Hihihi ๐Ÿ˜. Kami pilih hotel bajet sebab kami akan habiskan banyak masa di luar berbanding di dalam hotel. Balik hotel untuk terus tidor.

Kalau anda memang datang untuk berehat, untuk tenangkan fikiran, mungkin boleh pilih hotel yang mahal sikit. ๐Ÿ˜€

Review Langkawi Baron Hotel
๐Ÿ“Œ harga semalam RM100
๐Ÿ“Œ deposit rm50
๐Ÿ“Œ bilik dengan katil queen
๐Ÿ“Œ aircond ada masalah - tak berapa sejuk
๐Ÿ“Œ water heater memang ada masalah - temperature panas tak boleh laras.
๐Ÿ“Œ pintu bilik air bilik 406 asyik terkunci dari dalam hingga perlukan bantuan pihak hotel untuk membukanya
๐Ÿ“Œ hotel bajet yang ada breakfast. Walaupun menu tak banyak tapi cukup untuk alas perut waktu pagi
๐Ÿ“Œ ada pasar malam (hari sabtu) betul betul depan hotel. Menarik untuk cuci mata.
๐Ÿ“Œ lokasi strategik dekat pekan Kuah
๐Ÿ“Œ saya bagi 2 ⭐️⭐️ untuk hotel ni.

Kami makan malam di gerai makan depan hotel.

Review gerai makan depan hotel
๐Ÿšฉmahal
๐Ÿšฉkurang sedap ๐Ÿ˜“
๐Ÿšฉservis lambat

Lepas makan malam, kami ke Dataran Lang. Walaupun dah lama benda alah ni dibina, ini kali pertama saya ke sini bersama keluarga. Kawasannya sangat luas. Anak anak sangat seronok berlari ke sana ke mari. Binaan helang sangat memukau anak anak kecil. Walaupun jam sudah pukul 1130, anak anak saya masih belum mengantuk. Mungkin terpegun dengan binaan burung yang menjadi kebanggaan anak Langkawi.

Balik terus tidor. ๐Ÿ˜ด๐Ÿ˜ด๐Ÿ˜ด

Hari kedua di Langkawi

Lepas breakfast, terus saja kami ke Oriental Village. Memasang niat berharap dapat naik cable car. Walaupun cuaca agak mendung pagi itu. Saya berdoa dalam hati dapat membawa anak anak ke puncak gunung Mat Cincang.

Masa kami sampai lebih kurang pukul 9 pagi, masih belum ramai pengunjung. Untuk parking kereta ada 2 tempat yang anda boleh pilih;

1- parking kereta dengan flat rate RM 10 untuk sehari
2 - parking kereta dengan RM3 untuk dua jam pertama, RM 1 untuk jam berikutnya

Jadi pilih la yang rasa sesuai. Kalau memang nak spend the whole day kat situ, ambil lah yang flat rate. Kalau  nak pergi tempat lain juga, ambil yang second choice tu pun dah ok.

Masuk saja Oriental Village, buat saya betul betul teruja sebab banyak sangat yang berubah berbanding masa saya sampai kali terakhir pada 2012. Anak anak lagi lah excited.

Untuk masuk ke cable car, ada pelbagai pakej yang diberikan. Tengok apa yang kita nak masuk sebab mengambil pakej boleh menjimatkan duit. Saya dan keluarga mengambil pakej basic. Pakej basic adalah untuk menaiki cable car, skydome dan masuk cinema skytrex.

Harga dewasa RM30
Harga kanak kanak (2 hingga 12 tahun) RM22

Untuk beli tiket, memang kena berikan MyKad dan MyKid. So tak boleh tipu umur la.

Sebelum dapat menaiki cable car, kami dibawa masuk ke SKYDOME. Sebenarnya skydome dibuat untuk mengurangkan kesesakan menaiki cable car semasa waktu puncak.

Wayang yang ditayangkan membuatkan anda seolah olah menaiki roller coaster.

Yang penting memang kena follow betul2 gambar tersebut baru boleh feel. Cuma yang kurang sikit, tempat duduk tu statik. wayang tersebut lebih kurang 10minit.

Review: 3 ⭐️⭐️⭐️

Kemudian baru kumpulan kami dilepaskan untuk menaiki SKYCAB (cable car) . satu gondola boleh dinaiki 6 orang. jadi kalau tak cukup 6 orang, kena la kongsi dengan orang lain.

kami sampai ke hentian kedua cable car. Ia lebih kurang 1700meter dari base station dengan ketinggian 650m dari paras laut. kami berhenti seketika di sini untuk melihat permandangan yang dilitupi kabus pagi.

kami teruskan lagi menaiki cable car ke station puncak gunung yang berada pada 708m dari paras laut. terdapat 2 platform yang boleh dilawati untuk melihat panorama indah Pulau Langkawi.

Anak anak mengambil kesempatan makan aiskrim dan pop corn di puncak gunung. Allah harga sepotong aiskrim RM5 dan sebungkus pop corn RM7. Sesekali habiskan duit untuk anak anak.

Kami turun ke bawah lebih kurang pukul 11pg.

Review: 4 ⭐️⭐️⭐️⭐️

Di setiap station ada beberapa staff yang akan menahan anda untuk mengambil gambar untuk kenang kenangan. Jadi bersedialah untuk bergambar! Harga sekeping gambar adalah RM30. Ada juga sekali yang ditawarkan beserta key chain ataupun Fridge magnet. Harga tersebut agak mahal untuk saya tapi kalau difikirkan untuk sekali sekala, boleh la untuk dipertimbangkan.

Kami kemudian ke SKYREX yang termasuk sekali dalam pakej basic. Skyrex adalah satu tempat menayangkan filem 3D yang berunsurkan zaman dinosaur. Bila masuk ke dalam, kami diberikan cermin mata 3D dan akan duduk di dalam tram. Kami seolah olah akan dibawa melawat kawasan dinosaur menggunakan tram. Effect filem, kerusi, sound memang power! Memang terasa berada dalam situasi sebenar.

Review: 5 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Habis di Skyrex, kami bersiar siar di kawasan Oriental Village. Anak anak ingin mencuba aktiviti di tasik yang terletak di tengah tengah kawasan kampung.

Boleh pilih antara Roller Orb atau Orb Ball . Anak saya memilih untuk bermain Orb Ball sambil ditemani oleh pak cik mereka. Bermain selama 10 minit di tengah tasik.

Harga: Dewasa RM 10      Kanak kanak RM5 

Review: 3 ⭐️⭐️⭐️

Kami kemudian meneruskan perjalanan ke WILDLIFE PARK Langkawi - Taman Hidupan Liar Langkawi. Anak anak begitu teruja untuk masuk ke taman tersebut. Untuk masuk terdapat pakej yang disediakan. Saya memilih Pakej A tiket masuk untuk 2 dewasa dan 2 kanak dan diberi 2 paket makanan haiwan. Pakej tersebut berharga RM82. Anak bongsu saya tidak dikenakan caj.

Terdapat pelbagai haiwan dalam kawasan ini. Ada yang boleh diberikan makanan yang diberi dan ada yang tidak. Makanan yang boleh diberi dipaparkan di bahagian papan tanda untuk rujukan pengunjung. Sungguh anak anak begitu seronok memberi haiwan makan terutama ketika memberi arnab dan rusa makan.

Review: 4  ⭐️⭐️⭐️⭐️

Petang Sabtu, lepas solat, kami ke Padang Mat Sirat untuk membeli belah sebentar dan kemudian mengambil angin petang di Pantai Cenang. Kami sampai di Pantai Cenang lebih kurang pukul 5.

Seronok melihat anak anak riang bermain ombak di pantai. Memang agak lama kami tidak ke pantai. Bermain pasir dan ombak sebenarnya merupakan salah satu terapi terbaik buat Hadif yang mempunyai masalah sensori. Saya ingat lagi kali pertama bawa dia ke pantai, dia sangat geli memijak pasir tapi kali ini sudah bertambah baik.

Angin petang di Pantai Cenang sangat mendamaikan. Menghilangkan penat seharian berjalan. Menghilangkan rasa tekanan yang ada di kepala.

Agaknya itulah sebab kita perlu sesekali bercuti bersama keluarga. Sungguh hilang sebentar semua masalah melihat riuh gelak ketawa anak anak bermain ombak dan pasir di pantai.

Review: 5  ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ini antara aktiviti seharian pada hari Sabtu. Memang tak banyak tempat yang dilawati tapi tujuan utama adalah untuk menggembirakan hati anak anak. Kalau nak lawat penuh Langkawi ni perlu stay untuk beberapa hari lagi. Ikutkan di Oriental Village tu, kena spend satu hari sebab banyak lagi things yang you can explore over there tapi sebab kesuntukan masa, saya kena pilih yang sesuai.

Lepas ni satu entri khas untuk tempat Shopping wajib kat Langkawi. Sebelum tu layan gambar gambar menarik anak anak saya di Langkawi.
















Panduan Buka Buku Rekod Kesihatan Ibu Mengandung Di Klinik Kesihatan

Wanita yang kali pertama disahkan mengandung semestinya sangat excited. Teringat dulu masa mengandungkan Hadif, saya sampai buat pregnancy test dua tiga kali sebab tak percaya. Hihihi sebab saya sangat menantikan saat itu. Bila dah tau mengandung, peringkat seterusnya adalah untuk memastikan kesihatan ibu dan anak berada dalam keadan yang terbaik dari mula disahkan mengandung hingga kelahiran si kecil.

Buku merah saya yang paling latest 2016

Saya ingin memberi beberapa panduan untuk wanita wanita yang kali pertama mengandung. Mungkin masih belum tahu apa yang perlu dilakukan. Baru baru ini saya bertemu dengan seorang gadis yang baru berumur 19 tahun yang berkahwin awal, masih belajar dan disahkan mengandung. Saya rasa simpati kerana adik tersebut masih muda dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan seterusnya.

1⃣ saya ingin pesan kepada wanita supaya mengambil tahu tentang tarikh datang haid. Tarikh ini sangat penting untuk doktor membuat jangkaan tempoh kandungan. Tarikh yang diperlukan adalah tarikh hari pertama period terakhir. TOLONG CATIT tarikh hari pertama datang period setiap bulan. Dari tarikh period ini juga sangat penting untuk mendapatkan jangkaan tarikh due date kandungan boleh dikira jika period datang regular setiap bulan. 

2⃣ kalau period datang lambat, sudah lebih at least 10 hari, boleh datang ke klinik untuk membuat ujian air kencing untuk kehamilan. Yang paling bagus datang pagi untuk dapatkan air kencing sebab hormon HCG akan tinggi pada waktu ini.

3⃣ bila sudah disahkan mengandung, dapatkan maklumat tentang klinik terdekat untuk buka buku merah, buku rekod kesihatan ibu mengandung. Sama ada klinik kesihatan ataupun klinik desa. Dapatkan salinan keputusan air kencing tadi untuk dibawa bersama ke klinik nanti.

4⃣ seboleh mungkin buka buku seawal 8 minggu. Saya nasihatkan untuk pergi awal dalam trimester pertama antara 8 hingga 12 minggu. Ini untuk membolehkan doktor membuat scan awal untuk melihat kandungan sama ada selari atau tidak dengan tempoh kandungan berdasarkan kiraan tarikh haid. Bukan setakat itu sahaja, booking pada trimester pertama sangat penting untuk mengesan awal penyakit penyakit yang boleh membahayakan ibu dan anak dalam kandungan.

5⃣ teruskan ambil folic asid sebagai vitamin tambahan sebelum ke klinik.

6⃣ ambil tarikh temujanji pertama di klinik kesihatan ibu dan anak atau klinik desa. Ada sesetengah klinik boleh walk in untuk buka buku merah.

7⃣ datang dengan suami dan bawa bersama surat nikah. Kalau bukan anak pertama, sila bawa buku rekod kesihatan anak yang terdahulu.

8⃣ pada hari temujanji, anda dan pasangan akan melalui proses yang agak panjang.
      - timbang berat badan
      - check tekanan darah 
      - check air kencing
      - jumpa jururawat untuk mendapatkan maklumat lanjut
      - anda perlu tahu tentang masalah kesihatan dalam keluarga contoh kencing manis, darah tinggi, sejarah keluarga kalau ada kembar
      - pemeriksaan darah termasuklah full blood count, kumpulan darah, hepatitis b screening, ujian darah untuk sifilis dan HIV. Pemeriksaan darah tersebut juga akan dilakukan kepada encik suami.
      - keputusan darah yang akan siap pada hari yang sama adalah full blood count. Ini adalah untuk mengetahui kandungan sel darah merah yang sangat penting semasa mengandung dan wanita hamil mudah mendapat masalah anaemia.
      - bergantung kepada klinik, tarikh untuk temujanji seterusnya akan diberi. Juga akan diberi tarikh untuk berjumpa dr untuk kali pertama.
      - temujanji bersama dr penting untuk dr melihat semua keputusan darah, membuat dating scan (scan kali pertama untuk melihat kandungan, mengetahui tempoh kandungan), merancang rawatan seterusnya untuk ibu sekiranya mempunyai apa apa risiko yang berkait dengan kehamilan

9⃣ sila ikut tarikh temujanji seterusnya. Mengambil vitamin yang diberikan oleh dr.

๐Ÿ”Ÿ sila pastikan buku rekod kesihatan ibu mengandung sentiasa berada bersama anda. Ia umpama passport kedua anda.

Memang nampak macam sulit buka buku merah di KK tapi bukan kami sengaja menyusahkan pesakit. Kesihatan ibu mengandung dan anak dalam kandungan sangat penting untuk dijaga kerana ia adalah indikator untuk melihat sejauh mana perkhidmatan kesihatan sesebuah negara. Sebab itu semua perkara yang melibatkan ibu mengandung dijaga sangat rapi. Jika ada kematian melibatkan ibu mengandung, akan ada mortaliti meeting dan perkara ini akan diselidik hingga ke akar umbi dan dibincangkan di peringkat negeri.



Semoga panduan ini membantu wanita wanita yang kali pertama mengandung. 
๐Ÿ˜€ saya mahu semua melalui waktu waktu indah selama 40 minggu bila satu jasad ada dua jantung berdenyut bersama. 
Subhanallah, sungguh hebat ciptaan Allah!




Melatih Anak Ke Tandas

Baru- baru ini ada kawan saya bertanya bagaimana saya melatih Hadif ke tandas. Maklumlah Hadif masa tu ada masalah pertuturan. Saya sendiri lupa untuk berkongsi perkara penting ini. Ini satu pengalaman yang patut saya ceritakan dan boleh dijadikan panduan.

Saya sendiri masa tu tak berapa yakin untuk memulakannya tapi kalau tak cuba tak tahu. Memang bukan perkara mudah tapi kena buat jugak sebab Hadif semakin membesar. Masa tu saya mulakan akhir tahun 2013. Saya minta pandangan mak macam mana nak mula dan macam mana dia buat untuk kami adik beradik dulu.



Sebelum mula toilet train

1⃣ Mula mula kena bagitau anak kencing dan berak tu apa. Setiap kali anak kencing di toilet kena bagitau "oo Hadif shi shi", bila anak berak,  "eii Hadif berak". Make sure anak tau terms yang kita gunakan. Macam saya guna shi shi sebagai kencing sebab terms ni digunakan di EIP. Mungkin kalau rajin boleh tunjuk gambar atau buku untuk anak faham tentang keperluan ke toilet.

2⃣ Mak saya suruh saya beli seluar dalam untuk Hadif. Pilih yang menarik untuk anak. Macam saya cari seluar dalam Ben 10, disney pixar car untuk menarik Hadif pakai seluar dalam. Sekarang saya perasan ada jual seluar dalam yang lebih tebal untuk membantu anak2 yang dalam fasa berlatih ke tandas. Saya beli beberapa helai untuk Balqis. Seluar dalam ini perlu ada untuk elak najis jatuh terus ke lantai.

3⃣ sebelum mula, pastikan rumah tak ada karpet, tak dak tikar yang mahal2 sebab takut anak terkucil.

4⃣ satu lagi keperluan adalah pelapik mangkuk tandas untuk kanak kanak. Boleh beli dekat Tesco atau Giant. Saya tak recommend beli toilet yang asing untuk anak sebab nak biasakan anak dengan environment toilet yang sebenar. Nanti tak la anak mengamuk kalau tak dak toilet dia. Nanti boleh pulak anak shi shi or berak kat depan TV ๐Ÿ˜

5⃣ yang paling penting ibu kena ada kesabaran yang sangat tinggi. Kena expect yang hari pertama akan ada yg terkucil. Kena ready untuk mengelap.


Hari bermula

๐Ÿ“Œ macam saya pilih hujung minggu untuk start sebab masa tu kita ada di rumah satu hari.

๐Ÿ“Œ mula lepas anak siap mandi. Kena letak target masa. Berakhir bila. Contoh macam nk buat setengah hari saja. Sampai pukul 12 tghari or sampai zohor. Esoknya tambah lagi masa. Macam kita train puasa la.

๐Ÿ“Œ saya keep ingatkan Hadif - Shi shi - toilet. Berbuih cakap benda yang sama

๐Ÿ“Œ setiap 10mins akan bawa Hadif ke toilet. Duduk atas toilet bowl. Buat sound shhhhhh shhhhh atau bagi air kat kawasan tuuuttt.

๐Ÿ“Œ kalau anak berjaya buang air di toilet, bagi pujian. Boleh buat star chart untuk anak juga.

๐Ÿ“Œ kalau terkucil, jangan marah anak. Dia pun stress sama untuk routine baru. Boleh pujuk, " tak pa, ibu cuci, tapi Hadif kena usaha lagi"

๐Ÿ“Œ kena konsisten untuk toilet train dengan erti kata lain jangan buat setengah jalan. Kena buat sampai berjaya.

๐Ÿ“Œ kena bagitahu pengasuh atau cikgu di tadika tentang perkara ini supaya ia turut berlaku di sekolah. Sebab itu nama dia KONSISTEN. Kalau tak konsisten, anak akan keliru.


Memang perkara ni bukan mudah. Saya pun ada masa hilang sabar. Saya manusia biasa kadang kadang ada juga yg terlepas. Tapi bila anak berjaya melalui fasa ini, ia sangat menakjubkan.

Saya bangga dengan Hadif bila dia berjaya tidak pakai pampers dan dapat mengawal masa untuk ke toilet sendiri. Kekurangan yang ada pada anak bukan perkara besar. Allah bagi juga kelebihan anak syurga ni. Yang paling penting dia mengajar kita erti sabar.



Itu cerita pengalaman saya melatih Hadif ke toilet. 
Saya berharap pengalaman ini boleh membantu semua yg membaca. ๐Ÿ˜€







Tips Pemakanan Ibu Menyusu

Dah lama saya tak menulis tentang breastfeeding walaupun sebenarnya banyak yang disampaikan tentang perkara ini. Sekarang Alhamdulillah saya masih lagi dapat menyusu anak bongsu saya, Harriz. Rezeki anak masih tak putus dan deep freezer saya pun masih penuh dengan susu yang dibekukan untuk stok Harriz.



Kali ini saya nak kongsi tentang pemakanan ibu menyusu. Saya sendiri masih belajar tentang panduan pemakanan untuk ibu yang menyusu. Pemakanan ibu sangat penting bukan setakat untuk menghasilkan susu sahaja tetapi juga untuk kesihatan diri ibu itu sendiri. Bila menyusu, ibu akan membakar lebih 500kcal sehari. Jadi ibu perlukan nutrisi yang sihat untuk kesihatan dirinya.

Semasa mengandung saya ada hadir ke seminar tentang penyusuan untuk menambah ilmu. Seminar tersebut dikendalikan oleh mereka yang bergelar kaunselor laktasi.



Menurut kaunselor, ibu perlukan ;

๐Ÿ“Œ karbohidrat contoh nasi ๐Ÿ›  , oat, biskut, roti ๐Ÿž, kentang, jagung ๐ŸŒฝ

๐Ÿ“Œ protein contoh ayam ๐Ÿ“ , ikan ๐ŸŸ , daging ๐Ÿฎ, sotong ๐Ÿ™, ketam, soya, tempe

๐Ÿ“Œ lemak contoh dari sumber haiwan, cheese

๐Ÿ“Œ kalsium contoh susu, sayur hijau gelap (bendi)

๐Ÿ“Œ buah buahan seperti orange ๐ŸŠ, lobak merah, pisang ๐ŸŒ, betik, durian, jagung ๐ŸŒฝ

Untuk menghasilkan susu yang pekat, ibu perlukan lebih makanan berkarbohidrat dan berprotein

Selain bekalan tenaga, ibu yang menyusu juga perlukan, vitamin B12, C, A, D, thiamin, riboflavin, niasin, folat, fosforus, magnesium, zink, tembaga dan selenium yang lebih tinggi daripada biasa.

Saya sediakan satu jadual makan yang diberikan oleh kaunselor laktasi untuk panduan ibu ibu menyusu:

BREAKFAST : susu dengan oat

MINUM PAGI : milo dengan biskut atau fresh milk dengan roti

LUNCH : nasi dengan sumber haiwan, sayur, telur/ tempe, jus buah

MINUM PETANG: sama menu macam minum pagi

DINNER: boleh try masakan thai ( banyak bawang putih)

SUPPER: sama macam breakfast

Beberapa lagi tips menarik untuk pemakanan ibu menyusu:

๐Ÿผ pastikan makan selepas menyusu / memerah - milo, susu, horlicks atau biskut. Sebab lepas menyusu, confirm lapar. Saya memang jadi macam ni. Saya akan pastikan ada snek untuk diambil lepas mengepam susu di klinik.

๐Ÿผ kurangkan pengambilan makanan pedas dan berminyak

๐Ÿผ 3 waktu yang wajib dijaga oleh ibu menyusu adalah BREAKFAST, LUNCH and DINNER

๐Ÿผ ambil sajian dalam jumlah yang kecil tetapi kerap

๐Ÿผ minum air banyak at least 3L sehari. Kaunselor tu cakap 150 - 200 ml setiap jam. Yang bagus air suam sebab ia akan stimulate the breast untuk milk production.

๐Ÿผ kurangkan pengambilan ais

๐Ÿผ dalam susu ibu, ada asid lemak politaktepu (polyunsaturated fatty asid) yg memainkan peranan penting dalam perkembangan otak dan retina bayi. Untuk make sure asid ini cukup, ibu menyusu disarankan mengambil diet yg mengandungi ikan at least dua kali seminggu.

Untuk make sure ibu ibu menyusu cukup semua nutrient untuk diri sendiri dan untuk menghasilkan susu untuk si kecil, saya sangat2 sarankan pengambilan supplement. Ini akan memudahkan ibu ibu sendiri untuk pastikan semua nutrient yang diperlukan cukup. Tak payah runsing2 nak fikir nak makan itu ini.

Saya akan cadangkan pengambilan
1- protein

2- kalsium, magnesium, vit d

3- daily

4- minyak ikan

5 - vit b complex

Insyallah sangat sangat berbaloi untuk mengambil vitamin dan mineral penting ni.

Hubungi saya untuk konsultasi tentang panduan pemakanan vitamin vitamin ini. Vitamin yang selamat, halal, berkualiti dan moneyback guarantee kalau tak sesuai dengan ibu ibu. ๐Ÿ˜€



Mega Kiddie World Seberang Jaya

Cuti raya haji kali ini saya ambil masa untuk berehat dengan anak anak. Cuti raya haji sekali dengan cuti sekolah tambah lagi ada public holiday - Hari Malaysia buat saya tercari cari aktiviti yang menarik untuk anak anak.

Lepas selesaikan beberapa urusan pagi tadi, saya buat keputusan untuk bawa anak anak ke Sunway Carnival Mall di Seberang Jaya. Dah banyak kali sebenarnya nak bawa anak anak ke indoor playground yang ada di sini cuma masa masih tak mengizinkan. Kali ini alhamdulillah tercapai juga.



Ini kali pertama Balqis dapat ke indoor playground. Hadif dulu saya dah pernah bawa masa kami tinggal di Putrajaya. Saya suka indoor playground yang saya rasa lebih selamat. 

Sebelum masuk kami lunch dulu, make sure anak2 dah cukup ready untuk bermain. sebab bila main dah tak ingat makan. 

Mega Kiddie World terletak di tingkat 2 (tingkat paling atas) Sunway Carnival Mall. 
Bayaran masuk dewasa rm 7.50
                          kanak kanak rm15

yang tak best sikit dia still charge untuk Harriz yg berumur 6 bulan sama macam harga kanak kanak biasa. Adoiii patut charge la half ka ok la jugak. Si baby ni bukan main sgt pun. 

By the way nak masuk tempat macam ni memang WAJIB pakai socks. Kalau tak bawa, pihak management ada ja jual kt kaunter tiket tu dengan harga rm2.70. parents boleh ja tunggu kat luar kalau tak mau masuk. ada kerusi disediakan. 

seperti biasa bila budak budak bertemu tempat macam ni excited bukan main la. terus tinggalkan saya dan Harriz. mula mula takutnya juga hilang tapi tempat tu tak la besar sgt. boleh nampak anak2 berlari lari walaupun kadang2 hilang dari pandangan. saya rasa selamat juga sebab untuk keluar dari tempat tu ada security. 

bila dah masuk, still boleh keluar selagi pakai wristband. nak pi solat and toilet pun mudah sebab dekat area tu saja. saya rasa kalau nak tinggal sat and pi jalan jalan level tu pun ok untuk anak2 yg dah besar. 

sesekali menghabiskan tenaga di tempat2 macam ni pun ok untuk anak2. saya spend 2 jam lebih kat situ dengan anak2. 

dalam kereta, anak2 terus tidor dalam perjalanan balik. seronok tengok diorang gembira. ini adalah pengalaman pertama untuk Balqis. 

jom layan gambar2 kat sini. 



Bahaya Gadjet Kepada Kanak Kanak

Salam sejahtera semua. Semoga masih sihat dan dalam lindungan Allah.

Saya baru lepas menghadiri parenting seminar di hospital jadi masih segar lagi ilmu yang saya nak kongsi ni. Parenting seminar di hospital yang saya attend diberikan oleh pakar psikiatri jadi semua maklumat ini mempunyai bukti dari kajian yang dilakukan.

Ketagihan gadjet memang menjadi masalah utama kepada generasi cilik sekarang cuma masalah ini masih belum di iktiraf sebagai masalah mental dalam DSM IV.  Ibu bapa perlu ambil peduli masalah tentang ketagihan gadjet ini sebelum perkara yang tak diingini berlaku.



Sebagai ibu yang mempunyai anak, saya tak dapat lari dari melalui perkara yang sama. Sebab itu saya seboleh mungkin mencari ilmu untuk menangani masalah ini. Pernah dulu saya memberikan gadjet kepada Hadif untuk dia duduk diam, rupanya itu telah mengundang padah bila Hadif semakin hari semakin ketagih untuk menggunakan gadjet. Saya terpaku bila baru berusia hanya dua tahun sudah pandai menggunakan ipad dan smart phone tapi itulah kelebihan anak generasi Y atau generasi strawberri kita.

Ciri - ciri Ketagihan / Addiction Gadjet atau Screen termasuklah TV

๐Ÿšฉ tidak dapat berhenti dengan konsisten
      Contoh bila larang berhenti sekejap lepas tu main balik ๐Ÿ˜๐Ÿ˜
๐Ÿšฉ sukar menahan diri
๐Ÿšฉ gian
๐Ÿšฉ sukar menerima masalah tingkahlaku & interpersonal yang timbul
๐Ÿšฉ respon emosi yang tidak normal
     Bila tak dapat gadjet, jadi tantrum, mengamuk

Menurut pakar psikiatrik yang memberi ceramah Dr Eni, dari Hospital Taiping,  prevalens ketagihan skrin di kalangan kanak kanak adalah antara 2-20%. Banyak kes yang berlaku di negara Korea Selatan, China dan Taiwan.

Berlakunya masalah ketagihan ini adalah disebabkan kepantasan bahan kimia yang bernama dopamine yang dibebaskan dalam otak bila membuat perkara yang menyeronokkan. Berapa banyak dan berapa kerap dopamine dibebaskan akan menyebabkan ketagihan berlaku.



Siapa yang berisiko?

๐Ÿ˜ฎ kanak kanak lebih mudah mengalami ketagihan kepada teknologi bergantung kepada umur bermula dan sejauh mana tahap pendedahan
๐Ÿ˜ฎ genetik
๐Ÿ˜ฎ ibu bapa sebagai model - kalau parents pun ketagih gadjet, of course anak pun berisiko yang sama


Kenapa kena risau?

Kalau tanya saya, banyak sebab saya risau bila anak ketagih gadjet. Tambah bila anak saya yang sulung tu ada speech delay. Mungkin gadjet juga menjadi sebab kenapa berlakunya masalah pertuturan tersebut.

๐Ÿ™… perkembangan otak kanak kanak yang berumur 0 hingga 2 tahun berlaku sangat pesat. Ketagihan gadjet boleh menyebabkan
       - masalah tumpuan
       - kelewatan perkembangan pemikiran
       - gangguan pembelajaran
       - anak boleh menjadi impulsive

๐Ÿ™… bila ketagih gadjet, banyak masa akan dihabiskan di rumah menyebabkan kurang aktiviti fizikal dan menyebabkan perkembangan fizikal dan mental kanak kanak tergangggu

๐Ÿ™… peningkatan masalah obesiti di kalangan kanak kanak

๐Ÿ™… gangguan tidor. Ini memang pernah berlaku pada Hadif, bila saya terlepas pandang sewaktu saya tengah pantang, bersalin kan anak kedua saya, Hadif leka bermain ipad sehingga pukul 1 pagi. Menurut dr pakar, hampir 60% parents tak supervise anak guna teknologi ni.

๐Ÿ™… ketagihan gadjet boleh mengundang masalah kesihatan mental
       - pemencilan diri
       - kurang kemahiran social
       - rendahkan diri
       - kurang sabar
       - kurang tumpuan
       - kemurungan
       - kebimbangan
       - ? Autisma

๐Ÿ™… keganasan dari media sosial mempengaruhi tingkahlaku kanak kanak.

๐Ÿ™… maklumat dari WHO (2011) pancaran radiasi dari telefon dikategorikan sebagai kategori 2B di mana ada risiko untuk mendapat kanser


Jadi bagaimana untuk membantu menangani masalah ketagihan gadjet @ skrin termasuk lah TV?

Ini adalah cadangan dari Dr Eni.

Rule of thumb yang parents kena tahu:

๐Ÿ‘‰ kanak kanak berumur kurang dari 2 tahun, tidak patut didedahkan kepada teknologi

๐Ÿ‘‰ kanak kanak berumur 3-5 tahun, hadkan penggunaan kepada 1 jam sehari

๐Ÿ‘‰ kanak kanak 6 hingga 18 tahun penggunaan nya 2 jam sehari


✔️  Buat perjanjian bertulis dengan anak anak  - cell phone contract



✔️ Adakan ZON BEBAS TEKNOLOGI di rumah
      Kawasan/ masa larangan
      - masa makan
      - bilik tidor
      - aktiviti TANPA gadjet

✔️ Parent pls pilih aktiviti yang teliti untuk anak anda - aktiviti yang bermanfaat

✔️ Lakukan aktiviti alternatif bersama anak anak
      Paling malas saya akan buat aktiviti kraf dan mewarna dengan anak anak. Kalau rajin saya akan bawa mereka ke taman untuk bermain

✔️ CERMIN diri sendiri - yang ni of course untuk diri kita sebagai parents. Anak anak ikut kita. Kalau kita pun sama ketagih, anak lagi la akan ketagih sebab kita yang menjadi contoh kepada mereka.

✔️ Pantau media yang anak anda tonton atau layari. pastikan mereka tak berkenalan dengan orang yang tak sepatutnya di laman media sosial.

✔️ amalkan konsep pintu terbuka maksudnya bila anak anak nak melayari internet, pintu bilik hendaklah dibuka

✔️ gunakan option parental control

✔️ tonton bersama sama dengan anak


Cara saya untuk menangani masalah gadjet dengan anak anak 

1- saya akan guna gadjet sebagai reward untuk anak-anak saya terutama dengan anak yang sulung yang semakin membesar.
    saya akan terlebih dahulu meminta dia membuat homework atau apa sahaja aktiviti terlebih dahulu sebelum memberikan gadjet tersebut.

2- ada timer. penggunaan gadjet yang saya berikan kepada anak anak adalah terhad. saya akan pasangkan timer pada gadjet dan memberitahu anak tentang had masa yang dibenarkan. selalunya 5-15mins sahaja. selalunya penggunaan timer ini jalan untuk yang abang tapi tak jalan untuk adik Balqis.

3- ada kala juga saya hanya bagi gadjet yang baterinya tinggal sikit ataupun separuh sahaja supaya bila bateri habis dengan sendirinya anak-anak akan berhenti bermain. awal-awal dulu memang tak jalan jugak cara ni sebab si abang akan cepat cepat cari charger hingga terpaksa saya sorokkan charger. so kena cari cara lain. hahaha

4- ada jugak saya buat trick bila bagi gadjet dengan tutup wifi jadi anak anak yang seronok sangat nak tengok youtube akan rasa tak best dan dengan sendirinya cakap "ibu rosak" dan berikan semula gadjet tu kepada saya.

5- saya sendiri pun cuba untuk limitkan penggunaan gadjet depan anak-anak. kadang kadang bila terlalu urgent sangat baru guna. sebolehnya lepas waktu klinik, masa saya adalah untuk mereka.

Ini slide yang saya ambil dari seminar sebagai panduan untuk ibubapa tentang masalah gadjet dan TV.



walau apapun cara yang anda guna untuk menangani masalah gadjet yang penting anda kena tahu, teknologi itu tak salah. malah teknologi itu satu yang penting untuk kehidupan sekarang tapi yang salah bila teknologi di salah guna. Anak anak masih terlalu kecil untuk memahami salah guna teknologi ini jadi kita lah yang kena pantau mereka.


Semoga ilmu yang saya kongsi ini bermanfaat untuk semua 


 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in