TExt

Assalamualaikum W.B.T
Untuk semua pembaca di blog Dr Shima,

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.


Bagaimana Merangsang Perkembangan Otak Si Manja

Alhamdullilah, saya berjaya menghadiri seminar yang sangat hebat dari Pn Liyana Raya, seorang Occupational Therapist (JuruPulih Cara Kerja) yang sangat berpengalaman dalam merawat kanak-kanak berkeperluan khas. Seminar tersebut berlangsung di Masjid Seberang Jaya.



Ilmu yang Pn Liyana berikan membuatkan saya kesal kerana saya tak punya ilmu ini sebelum bergelar ibu. Kalau saya ada, mungkin Hadif tak akan mempunyai masalah kelewatan pertuturan. Namun saya tetap bersyukur kerana saya ada Hadif, saya belajar untuk menjadi ibu yang lebih matang dan sabar. Terima kasih Allah. Sungguh skrip dari Allah sangat manis.

Saya ingin berkongsi 10 tips penting untuk semua yang bergelar ibubapa atau bakal bergelar ibubapa. Saya harap kita sama-sama belajar. Kalau ada yang rasa bersalah kat anak-anak, masih belum terlambat untuk betulkan.

Perkembangan anak-anak (0-6 tahun) melibatkan banyak aspek - motor kasar, motor halus, kognitif, tingkah laku, percakapan dan komunikasi, pengurusan diri, emosi dan bermain. Dalam buku rekod kesihatan kanak-kanak memang dah diberikan carta perkembangan kanak-kanak yang normal, waktu bila setiap perkembangan kanak-kanak berlaku. TAPI perkembangan ini tidak akan sempurna tanpa integrasi deria dan ransangan.

1- Deria melibatkan

Tactile - sentuhan
Vestibular - keseimbangan badan
Proprioceptive - otot dan sendi
Visual - penglihatan
Auditory - pendengaran
Olfactory - bau
Gustatory - rasa

Jadi kena buat aktiviti yang melibatkan semua deria ini.
Contohnya untuk stimulate deria sentuhan kena bagi anak rasa apa itu rasa panas, sejuk, suam.

Untuk deria kinestatik ( vestibular dan proprioceptive) kena banyak buat pergerakan seperti melompat, lari, berjalan, merangkak

Minta pak cik Google tolong untuk carikan aktiviti untuk stimulate deria yang menarik untuk dilakukan bersama anak-anak


2- Setiap deria bertindak balas dengan ransangan melalui interpretasi tertentu dan interpretasi ni lah yang membentuk tingkah laku kanak-kanak dan berkait rapat dengan proses pembelajaran, pertuturan dan penulisan kanak-kanak. contoh macam Hadif yang ada speech delay. Ini berlaku kerana ransangan visual dan auditory diberi terlalu banyak melebihi ransangan sentuhan, kinestatik, rasa dan bau. Ini memang saya mengaku kerana disebabkan Hadif ditinggalkan bersama bibik, banyak masa dihabiskan menonton TV. Itu sebab dalam buku rekod kesihatan ada dinasihatkan kalau boleh anak umur <2 tahun kena elakkan menonton TV. Sedih bila ingatkan masa ni.


3- Kebanyakkan ibubapa sekarang agak protective terhadap anak-anak. Takut anak jatuh, tak nak bagi main kotor, tak suka anak sepahkan rumah. Saya pun overprotective untuk Hadif dan Balqis. Pn Liyana kata biar anak-anak main kotor, biar anak panjat, kita sepatutnya mengawal keadaan supaya mereka berada dalam zon selamat. Ini la yang dikatakan real stimulation. Dulu mak-mak kita, biar kita main padang, masuk hutan, bagi kita explore semua benda sebab itu dulu masalah perkembangan kanak-kanak tidak seteruk sekarang. Bila anak-anak dapat explore, dalam masa yang sama mereka akan menggunakan dan merangsang deria mereka.


4- Tips bermain Tactile Sensory Play - rancang aktiviti lebih awal, rancang tempat bermain, rancang peralatan yang akan digunakan dan sediakan peralatan mencuci. Nak main apa? Sekali lagi kena minta bantuan Pak cik Google. Contoh main pasir.




5- Untuk bermain dengan anak-anak, kena cari sedikit masa bersama mereka. Masa tu memang kita kena jadi entertainer bukan director. Kita kena berada sama level dengan mereka. Kena mudahkan aktiviti yang hendak dilakukan. Mulakan dengan aktiviti yang anak suka bukan yang kita nak. Boleh guna kaedah reward and punishment.


6- Untuk menulis, ia bukan setakat pen dan kertas sahaja. Ia bermula dari pergerakan (Deria kinestatik). Kena banyak main playdoh. Perkara asas bermain dengan playdoh adalah rolling, buat bulatan, menekan dan mencubit playdoh. Menulis juga memerlukan kekuatan jari dan tangan, koordinasi mata dan tangan, integrasi dua tangan, kemahiran manipulatif, kemahiran tangan dan kertas, pra menulis iaitu cara anak memegang pensil dan baru lah anak boleh menulis. Menurut pn Liyana, dari cara anak memegang pensil sahaja, berdasarkan umur, boleh diketahui anak tersebut mempunyai masalah ataupun tidak.


7- untuk menguasai setiap kemahiran di atas, ada aktiviti yang boleh dilakukan bersama anak. Ini kena cari dari Google. Contoh untuk kemahiran tangan dan kertas, aktiviti yang boleh dilakukan adalah melipat kertas, mengoyak kertas, menampal kertas dan menggunting kertas. Kalau buat aktiviti, fokus pada satu sahaja. Maksudnya kalau koyak kertas, koyak sahaja tak payah suruh anak tampal. Koyak sampai puas hati. haha

8- Saya selalu beli mainan tanpa tahu skill yang perlu untuk anak2. Pakai beli ja. Rupanya setiap mainan perlu kemahiran yang hendak dicapai. contoh macam main fishing game, ia adalah untuk kemahiran mata dan tangan. Bermain lego pula untuk kemahiran manipulatif. Sekarang dalam internet banyak sangat aktiviti yang boleh dilakukan oleh ibubapa bersama anak untuk merangsang kemahiran yang diperlukan. Google and play together. tak payah spend duit beli flash card atau barang-barang mainan mahal. Flash card bagi after umur 2 tahun. sebelum umur 2 tahun, bagi anak-anak real stimulation, macam main warna, main pasir. Yang penting, cari masa bersama anak-anak.


9- Banyak melakukan aktiviti pergerakan dan rangsangan sebegini akan menyebabkan anak penat. Ini dipanggil sebagai Central Nervous System tiredness. Penat ini adalah baik untuk anak-anak belajar untuk memberi perhatian dan fokus.


10- Pn Liyana juga sarankan banyak kan aktiviti brain gym untuk anak-anak. Ini akan membantu information processing dengan pantas di kedua-dua otak kiri dan kanan. contoh brain gym aktiviti adalah Lazy 8. ada banyak lagi brain gym aktiviti dalam Youtube.



Semua tips yang diberikan oleh Pn Liyana boleh dilakukan untuk anak-anak normal ataupun berkeperluan khas. Bengkel sehari tak kan mampu diterjemah dalam tulisan. Apa yang saya tulis adalah rumusan apa yang saya belajar dari bengkel tersebut. Kalau ada masa, saya memang recommend seminar Pn Liyana ni. Saya bagi 10 bintang untuk ilmu baru yang saya belajar dari dia. Walaupun saya doktor, tak semua benda kita tahu. Saya hanya mampu memberi diagnosis dan rawatan untuk masalah kelewatan perkembangan dirujuk kepada jurupulih cara kerja.

Sememangnya ilmu dari bidang ini sangat menakjubkan. Saya rasa bertuah kerana berpeluang untuk menghadiri majlis ilmu dari Pn Liyana. Terima Kasih atas ilmu ini.


Boleh follow banyak lagi tips dari Pn Liyana dari page Anak Ibu Ayah by Liyana Raya


Petua BANYAKKAN Susu Badan Dengan MUDAH!

Dah lama saya tak tulis artikel tentang breastfeeding. Baru saja mencari input input untuk saya sama sama amalkan. Ini adalah hasil yang saya dapat rumuskan untuk membanyakkan susu badan. Sememangnya bila stok susu berkurang, hati ibu sentiasa gelisah takut si anak meragam, takut tak dapat menyusukan sehingga 2 tahun. Itu jugalah yang saya alami dan sentiasa berfikir. Jom sama-sama belajar.



1. Kerapkan Menyusu


Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4 – 5 jam. Di awal-awal minggu kelahiran, bayi banyak tidur, tambah lagi jika bayi jaundis, ibu perlu kejutkan bayi untuk memberi susu. Ini juga bagus untuk ibu untuk mempercepatkan pengecutan rahim dan mengurangkan risiko bengkak susu.


2. Jangan tunggu payu dara penuh.

Ada sesetengah wanita suka menjadikan payu dara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah!Yakinlah bahawa payu dara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu. Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bererti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payu dara “kosong”), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.

3. Menyusu Lebih Lama. 


Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payu dara. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payu dara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payu dara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya.



4. Penyusuan Dua kali. 


Selepas anda menyusukan bayi, sendawakan dia. Langkah ini menjurus ruang di dalam perutnya untuk memuatkan lebih banyak susu. Kemudian, susukan dia semula. Cara ini turut merangsang payu dara untuk menghasilkan lebih banyak susu.



5. Bogelkan Bayi Sewaktu menyusu 

bogelkan bayi (kecuali lampinnya). Sentuhan kulit ke kulit membantu bayi kekal sedar daripada lena. Untuk memaksimumkan sentuhan kulit, buka coli dan pakai baju yang mempunyai butang di bahagian depan. Bagi mengelakkan bayi kesejukan pula, selimutkan dia ketika menyusu.


6. Penyusuan Malam

Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.


7. Penyusuan Baby Sling. 

Bayi memang suka jika berada dekat dengan anda. Secara tidak langsung, ia boleh merangsang dia untuk kerap menyusu. Jadi, gunakan baby sling di antara waktu penyusuan walaupun ketika itu dia sedang tidur. Pasti anda terkejut apabila mendapati dengan cara ini dia menyusu dengan lebih baik.


8. Fikir Bayi, Fikir Susu Ketika menyusu, belailah bayi. 

Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payu dara anda. Cara ini, akan merangsang payu dara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.


9. Urutan. 

Teknik urutan payu dara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payu dara dengan tuala yang telah direndam di dalam sir suam.


10. Minum Air. 

Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.



Last but not least, doa banyak banyak semoga usaha kita untuk menyusukan anak tersayang dipermudahkan Allah. 
Banyakkan bersyukur dengan apa yang kita perolehi ketika itu.



Soalan 30: Keberkesanan ECG Untuk Kenalpasti Serangan Jantung

SOALAN:

Assalamuaikum. Sejak tahun lepas saya mempunyai banyak tanda sakit jantung (sumber dari Google). Tapi setelah melakukan ujian ECG di hospital kerajaan, doktor kata jantung saya sihat. Soalan saya adakah ujian ECG boleh dipercayai. Apa nasihat doktor?

Terima kasih

JAWAPAN:

Waalaikumsalam kepada encik yang bertanya.

Masalah jantung adalah antara masalah yang sangat ditakuti oleh masyarakat. Tidak dapat dinafikan jika seseorang mengalami sakit dada, sakit jantung adalah perkara pertama yang terlintas di fikiran.

Simptom simptom tipikal yang mungkin berpunca dari jantung adalah:


  • sakit dada yang menekan, ketat atau mencengkam
  • rasa sakit tersebut boleh merebak hingga ke tangan sebelah kiri, atau ke rahang, belajang atau bahagian atas perut
  • berpeluh
  • susah bernafas
  • rasa penat

Ada juga pesakit yang tidak mengalami apa2 simptom ketika serangan jantung (silent heart attack) terutama pesakit yang mempunyai kencing manis.

Seseorang yang berisiko menghadapi masalah jantung adalah


  • lelaki
  • berumur 45 tahun ke atas
  • merokok
  • mempunyai sejarah keluarga serangan jantung
  • obesiti
  • mempunyai darah tinggi
  • mempunyai kencing manis
  • mempunyai kolesterol tinggi

Antara cara untuk mengesan masalah jantung termasuklah daripada simptom yang dialami dan risiko pesakit.

Electrokardiogram (ECG) adalah cara yang paling non invasive untuk mengesan masalah pada jantung. ECG merekod aktiviti elektrikal dalam jantung. Antara 25-50% pesakit yang mengalami masalah jantung mempunyai ECG yang normal.


Sekiranya pesakit masih mempunyai simptom dengan ECG yang normal, dan berada dalam golongan berisiko, langkah seterusnya adalah untuk membuat penyiasatan lanjut di hospital.


Antara penyiasatan yang akan dilakukan adalah:

1- Echocardiogram (ECHO)
Ini adalah kaedah non invasive yang lebih mahal daripada ECG. Ia menggunakan ultrasound untuk melihat keadaan jantung. Ia boleh mengenalpasti kerosakan pada otot jantung

2- Stress Test / exercise stress test
Ini adalah cara untuk memantau rhytm jantung, tekanan darah dan keadaan klinikal pesakit. Ia boleh memberitahu bagaimana jantung bekerja dan bahagian jantung yang tidak mendapat bekalan darah.
ECG digunakan untuk monitor rhythm jantung.

3- Angiogram
Ini adalah ujian invasive. Ia digunakan untuk pesakit yang menunjukkan bukti yang terdapat kesempitan pada salur darah koronari daripada stress test. Ia dapat memberitahu bahagian salur darah yang terlibat dengan lebih jelas.

Saya harap penjelasan saya dapat membantu encik. 
Sekiranya masih ragu2, saya cadangkan encik berbincang dengan doktor di klinik.



Soalan 29: Berpeluh Berlebihan

SOALAN:

Saya ada masalah badan keluar peluh dengan banyak. Terutama kalau bersukan sampai basah kuyup. Tengok org lain tak la berpeluh macam saya. Saya tak gemuk dan BMI ok. Rasa macam tak selesa.

JAWAPAN:

Berdasarkan dari masalah yang diutarakan kemungkinan besar encik menghadapi masalah hyperhidrosis.



Hyperhydrosis adalah keadaan di mana seseorang itu berpeluh secara berlebihan dan tidak dijangka, boleh berlaku dalam keadaan sejuk ataupun keadaan rehat.

Berpeluh adalah proses natural untuk menyejukan badan terutama ketika suhu persekitran panas, bila melakukan senaman ataupun bila berada dalam keadaan takut, risau dan marah.

Seseorang yang menghadapi hyperhidrosis mempunyai kelenjar peluh yang lebih aktif dan berlaku secara automatik tanpa sebarang trigger factors. Punca sebenar keadaan ini tidak diketahuii dengan tepat tetapi berpeluh adalah dikawal oleh sistem saraf simpatetik.

Hyperhidrosis kebanyakannya terjadi pada tapak tangan, ketiak dan kaki. Penyakit ini bukan sahaja menganggu fizikal tetapi juga boleh menyebabkan tekanan emosi, malu untuk bersosial dan menganggu pekerjaan seperti susah untuk menulis.

Terdapat dua jenis hyperhidrosis

Hyperhydrosis primer - selalunya melibatkan kawasan yang kaya dengan kelenjar peluh tangan, ketiak dan kaki. Punca tidak diketahui dan ada kemungkinan ada sejarah keluarga

Hyperhidrosis sekunder - mempunyai masalah perubatan lain yang menyebabkan keadaan ini berlaku. Selalunya berpeluh seluruh badan atau satu kawasan sahaja.

Masalah2 perubatan yang boleh menyebabkan hyperhidrosis sekunder adalah seperti

  • hyperthyroid ( hormon thyroid berlebihan)
  • parkinsonism
  • tuberkulosis (batuk kering)
  • masalah kerisauan berlebihan
  • kanser
  • strok
  • menopause


Kedua- dua jenis hyperhidrosis perlu dipastikan melalui pemeriksaan lanjut di klinik/ hospital.

Rawatan hyperhidrosis adalah bergantung kepada punca yang dikenalpasti. Untuk hyperhidrosis sekunder, rawatan adalah disasarkan kepada punca yang dikenalpasti.

Antara rawatan yang diberikan adalah krim yang mengandungi asid borik, postassium permanganate, formaldehyde dan aluminium choride. Ubat antikolinergik juga boleh digunakan untuk merawat hyperhidrosis namun mempunyai kesai sampingan kepada pengguna antaranya kabur pandangan, susah kencing, sembelit atau mulut dan mata menjadi kering. Suntikan botox juga boleh digunakan untuk hyperhidrosis di bahagian tangan dan ketiak.

Jika rawatan perubatan gagal, kaedah pembedahan boleh digunakan. Kaedah di mana saraf simpatetik dimusnahkan secara endoskopik. Cara lain adalah dengan pembedahan membuang kelenjar peluh menggunakan laser.

Rawatan untuk hyperhidrosis sangat mencabar kerana keberkesanannya tidak seratus peratus.

Diharap penjelasan ini membantu anda yang bertanya. 
Saya nasihatkan anda bertemu dengan doktor di klinik berhampiran untuk memastikan keadaan anda.


 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in