TExt

Assalamualaikum W.B.T

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.

Hubungi saya jika terdapat sebarang persoalan. Insya Allah saya akan cuba menjawab.

Cara Latih Anak Ke Tandas

Baru- baru ini ada kawan saya bertanya bagaimana saya melatih Hadif ke tandas. Maklumlah Hadif masa tu ada masalah pertuturan. Saya sendiri lupa untuk berkongsi perkara penting ini. Ini satu pengalaman yang patut saya ceritakan dan boleh dijadikan panduan.

Saya sendiri masa tu tak berapa yakin untuk memulakannya tapi kalau tak cuba tak tahu. Memang bukan perkara mudah tapi kena buat jugak sebab Hadif semakin membesar. Masa tu saya mulakan akhir tahun 2013. Saya minta pandangan mak macam mana nak mula dan macam mana dia buat untuk kami adik beradik dulu.



Sebelum mula toilet train

1⃣ Mula mula kena bagitau anak kencing dan berak tu apa. Setiap kali anak kencing di toilet kena bagitau "oo Hadif shi shi", bila anak berak,  "eii Hadif berak". Make sure anak tau terms yang kita gunakan. Macam saya guna shi shi sebagai kencing sebab terms ni digunakan di EIP. Mungkin kalau rajin boleh tunjuk gambar atau buku untuk anak faham tentang keperluan ke toilet.

2⃣ Mak saya suruh saya beli seluar dalam untuk Hadif. Pilih yang menarik untuk anak. Macam saya cari seluar dalam Ben 10, disney pixar car untuk menarik Hadif pakai seluar dalam. Sekarang saya perasan ada jual seluar dalam yang lebih tebal untuk membantu anak2 yang dalam fasa berlatih ke tandas. Saya beli beberapa helai untuk Balqis. Seluar dalam ini perlu ada untuk elak najis jatuh terus ke lantai.

3⃣ sebelum mula, pastikan rumah tak ada karpet, tak dak tikar yang mahal2 sebab takut anak terkucil.

4⃣ satu lagi keperluan adalah pelapik mangkuk tandas untuk kanak kanak. Boleh beli dekat Tesco atau Giant. Saya tak recommend beli toilet yang asing untuk anak sebab nak biasakan anak dengan environment toilet yang sebenar. Nanti tak la anak mengamuk kalau tak dak toilet dia. Nanti boleh pulak anak shi shi or berak kat depan TV 😁

5⃣ yang paling penting ibu kena ada kesabaran yang sangat tinggi. Kena expect yang hari pertama akan ada yg terkucil. Kena ready untuk mengelap.

Hari bermula

📌 macam saya pilih hujung minggu untuk start sebab masa tu kita ada di rumah satu hari.

📌 mula lepas anak siap mandi. Kena letak target masa. Berakhir bila. Contoh macam nk buat setengah hari saja. Sampai pukul 12 tghari or sampai zohor. Esoknya tambah lagi masa. Macam kita train puasa la.

📌 saya keep ingatkan Hadif - Shi shi - toilet. Berbuih cakap benda yang sama

📌 setiap 10mins akan bawa Hadif ke toilet. Duduk atas toilet bowl. Buat sound shhhhhh shhhhh atau bagi air kat kawasan tuuuttt.

📌 kalau anak berjaya buang air di toilet, bagi pujian. Boleh buat star chart untuk anak juga.

📌 kalau terkucil, jangan marah anak. Dia pun stress sama untuk routine baru. Boleh pujuk, " tak pa, ibu cuci, tapi Hadif kena usaha lagi"

📌 kena konsisten untuk toilet train dengan erti kata lain jangan buat setengah jalan. Kena buat sampai berjaya.

📌 kena bagitahu pengasuh atau cikgu di tadika tentang perkara ini supaya ia turut berlaku di sekolah. Sebab itu nama dia KONSISTEN. Kalau tak konsisten, anak akan keliru.


Memang perkara ni bukan mudah. Saya pun ada masa hilang sabar. Saya manusia biasa kadang kadang ada juga yg terlepas. Tapi bila anak berjaya melalui fasa ini, ia sangat menakjubkan.

Saya bangga dengan Hadif bila dia berjaya tidak pakai pampers dan dapat mengawal masa untuk ke toilet sendiri. Kekurangan yang ada pada anak bukan perkara besar. Allah bagi juga kelebihan anak syurga ni. Yang paling penting dia mengajar kita erti sabar.

Itu cerita pengalaman saya melatih Hadif ke toilet. Saya berharap pengalaman ini boleh membantu semua yg membaca. 😀





 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in