TExt

Assalamualaikum W.B.T

Untuk semua pembaca, Alhamdulillah saya masih dapat terus menulis dan kali ini saya kongsi kedai kecil saya di blog.

Jemput follow, cuci mata, shopping dan kalau ada yang berminat untuk sertai saya, jangan malu malu untuk hubungi saya.


Perkara Yang KENA TAHU Sebelum Beli Pembersih Wanita

Saya ingin kongsikan beberapa perkara tentang penggunaan pembersih wanita. Tak dinafikan banyak produk pembersih wanita yang ada di pasaran dan banyak wanita yang menggunakan produk tersebut sebagai salah satu benda penting untuk kebersihan diri.

Menurut pakar obstetrik dan ginekologi, wanita kena tahu beberapa perkara tentang bahagian sulit mereka dan penggunaan pembersih wanita yang betul.

Gambar hiasan

🌸 pencuci wanita yang digunakan perlu spesifik supaya tidak mengubah persekitaran normal bahagian tersebut yang boleh menyebabkan radang pada vagina, jangkitan kulat dan masalah kesuburan.

🌸 penggunaan pembersih wanita yang tidak bijak mempunyai hubung kait dengan keadaan yang lebih teruk seperti masalah kesuburan, kanser pangkal rahim, kelahiran pra matang dan kematian anak dalam kandungan.

🌸 persekitaran vagina berada dalam pH asidic 3.5-4.5 dan mempunyai normal flora yang didominasi oleh lactobacili.

🌸 Normal flora - lactobacilli memainkan peranan penting dalam menyeimbangkan vaginal acidity dengan mengeluarkan asid laktik dan memberi perlindungan dari penyakit kelamin.

🌸 pH vaginal mudah berubah disebabkan oleh banyak faktor. Antara faktor faktor tersebut adalah perubahan hormon, peningkatan usia, vaginal delivery, mengambil antibiotik, merokok ataupun mengambil krim ataupun spray pada kawasan tersebut, makan makanan ringan juga boleh menyebabkan pH vagina berubah

🌸 wanita perlu AMBIL BERAT TENTANG FAKTOR YANG BOLEH MENGUBAH pH VAGINA untuk mengelakan pertumbuhan sebarang masalah yang tidak diingini pada kawasan tersebut.

🌸 pembersih wanita yang spesifik mengikut persekitaran kawasan tersebut PENTING untuk maintain pH dan seimbangkan microflora pada vagina wanita.

🌸 Jika pembersih tersebut lembut dan sesuai dengan vagina, it is fine untuk gunakan lebih dari sekali setiap hari sebab ia akan membantu pertumbuhan flora yang baik dan menyeimbangkan acidic pH pada vagina tanpa menyebabkan gangguan dan jangkitan pada kawasan tersebut yang sangat sensitif.

🌸 Pembersih wanita yang bagus bermanfaat semasa datang haid atau selepas melakukan aktiviti fizikal yang berat. Ia juga membantu semasa wanita itu hamil, selepas bersalin, menyusukan anak dan kepada wanita yang sudah menopause.

🌸 Selalu pilih pembersih yang berasid dan tidak mempunyai pewangi

🌸 selain pilih pembersih yang betul, wanita perlu mengamalkan kebersihan vagina yang baik dan betul seperti  selalu menukar seluar dalam yang basah secepat mungkin selepas aktiviti air dan menukar tuala wanita sekerap mungkin semasa datang haid dan yang paling penting mengelap kawasan sulit dari depan ke belakang.Semoga ilmu ini membantu semua wanita yang 
suka menggunakan pembersih wanita.
Gunakan secara berhemah 😊
0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in