TExt

Assalamualaikum W.B.T
Untuk semua pembaca di blog Dr Shima,

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.


Puzzle Boleh Bantu Perkembangan Anak

Masa anak sulung pergi terapi, saya selalu tengok barang barang yang digunakan dalam rawatan anak. Melalui pemerhatian itu, saya akan lakukan semula di rumah.

Antara alat terapi yang sering digunakan adalah menggunakan puzzle. Tak kisah lah puzzle macam mana. Ada jigsaw puzzle, ada knob puzzle, ada yang 4 and 6 pieces puzzle.

Bermain puzzle dapat:

1- Mengaktif, meransang otak, membentuk skil pemikiran secara logik serta mengenal objek, dan warna.

2- Melatih koordinasi mata dan tangan dan meransang motor halus kanak2 kerana mereka akan berusaha untuk memadankan kepingan puzzle ke tempat yg betul serta menggunakan kekuatan jari mereka untuk mengambil kepingan2 kecil puzzle.
3- Melatih pemikiran logik.

4- Melatih kesabaran dan ketabahan kanak2 ketika menyelesaikan puzzle.

5- Meningkat pengetahuan tentang bentuk dan ruang dgn meneliti kepingan dan bentuk2 puzzle.


6- Meningkatkan kemahiran bermasyarakat dan merupakan peluang yang baik untuk ibu bapa berbual dengan anak2 dan berkongsi menyelesaikan masalah bersama.


7- Melatih kanak2 berfikir dan menyelesaikan masalah. Malah jigsaw paling mudah akan memerlukan mereka untuk berfikir tentang apa yang perlu mereka lakukan untuk sempurnakan puzzle tersebut.

8- Puzzle juga boleh digunakan sebagai alat bantuan pendidikan untuk, nombor,haiwan, kenderaan, pekerjaan, warna, dan huruf abc.Sekarang anak bongsu saya pun suka bermain koleksi puzzle yang 
saya pernah beli untuk abang dan kakaknya.0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in