TExt

Assalamualaikum W.B.T

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.

Hubungi saya jika terdapat sebarang persoalan. Insya Allah saya akan cuba menjawab.

Koleksi Kertas Peperiksaan Tahun 1

Kali ini saya nak kongsi koleksi kertas peperiksaan Tahun 1 untuk anak anak. Saya kumpul dari facebook cikgu cikgu yang selalu kongsi (Terima kasih banyak banyak 😍)



Facebook saya banyak digunakan untuk mencari bahan bahan untuk mengajar anak anak. Sebagai ibu, saya sangat menitikberatkan soal pelajaran anak anak. Tambah pula dengan silibus pelajaran yang sangat tinggi sekarang, dengan Hadif yang punya masalah, menjadi tugas seorang ibu untuk bantu anak anak di rumah. Cikgu di sekolah mempunyai ramai anak anak murid yang pelbagai peringkat. Mungkin perlukan banyak masa untuk memberi perhatian kepada anak anak murid. Masa itulah yang menjadi penghalang kerana masa di sekolah sangat terhad.

Alhamdulillah berkat kesungguhan Hadif untuk belajar dan usaha saya bersama guru guru lain, Hadif berjaya mendapat 3A 1B dan dapat mengekalkan dirinya di kelas pertama.

Jadi saya memang sangat cadangkan ibubapa mengambil inisiatif untuk membantu anak anak di rumah.

Boleh download di sini

1- BAHASA MELAYU DI SINI

2- MATEMATIK DI SINI

3- SAINS DI SINI

4- PENDIDIKAN ISLAM DI SINI

5- BAHASA ARAB DI SINI

Untuk subjek English, ibubapa boleh follow 2 blog di bawah yang dikendalikan oleh 2 guru Bahasa Inggeris yang sangat rajin berkongsi. Ada juga latihan latihan untuk anak anak terutama untuk darjah 1 dan 2 yang menggunakan buku Super Mind dari Cambridge.


www.ashtheteacher.blogspot.my DI SINI

www.teacherfiera.blogspot.com DI SINI

Semoga bermanfaat buat semua. 


5 BENDA WAJIB ADA Bila Anak Demam

Bila jadi ibu bapa, kena belajar banyak perkara mengendalikan anak anak terutama bila anak tak sihat. Sekarang dah tak susah, banyak info di media sosial. Google ja dah boleh dapat. Antara nak atau tidak sahaja. Semua di hujung jari.

Kali ni saya sebagai seorang doktor dan juga ibu kepada 3 orang anak ingin berkongsi tentang alatan yang saya akan kata WAJIB ADA bila punya anak kecil di rumah. Terutama kalau baru pertama kali bergelar ibu dan ayah.

✔️TERMOMETER 



setiap kali saya berjumpa ibubapa yang membawa anak kecil di klinik, saya memang cadangkan membeli termometer untuk di simpan di rumah.

Suhu badan anak yang demam adalah 37.5 degree celcius dan ke atas.

Penggunaan termometer boleh membantu ibubapa memantau suhu badan anak terutama jika selepas memberi ubat sama ada demam turun atau tidak.

Memang termometer agak mahal tapi saya pasti ia pembelian yang berbaloi untuk jangka masa panjang.

✔️ TUALA KECIL

saya nasihatkan ibubapa untuk menyimpan tuala kecil untuk mengelap badan anak yang panas.

Dengan mengelap badan anak, proses sejatan yang berlaku akan membantu menyejukan badan anak tadi dan mengurangkan suhu badan.

Menurunkan suhu bada anak yang demam panas penting untuk mengelakan berlakunya sawan panas. Terutama kepada anak anak berumur 6 bulan hingga 6 tahun.

Baru baru ini saya mengendalikan kes anak setahun, demam dua hari dan sawan panas semasa di klinik disebabkan suhu badan yang tinggi.

Bila ditanya, anak yang demam itu tidak dimandikan oleh ibu sejak sakit.

Adoii laaa mama!

✔️ SUPPOSITORY PARACETAMOL


saya juga cadangkan ibubapa menyimpan suppository Paracetamol di rumah. Supp PCM adalah ubat yang diberikan kepada anak anak kecil melalui dubur untuk menurunkan suhu badan terutama jika suhu badan yang terlalu tinggi atau bila anak tidak boleh makan ubat disebabkan muntah. Supp PCM di klinik kesihatan hanya diberi kepada kes kecemasan dan tidak diberi dalam preskripsi ubat.

Supp PCM boleh dibeli di farmasi. Ada 2 dose
125mg
250mg

Yang mana satu untuk dibeli bergantung pada berat anak.

contoh berat Harriz 10kg,
dose PCM adalah 10kg x 15 iaitu 150mg.

saya akan guna sup PCM 125mg untuk Harriz.

✔️ SYRUP PARACETAMOL


Saya juga pesan pada ibu bapa untuk simpan Syrup Paracetamol di rumah in case anak demam tengah malam dan klinik tutup. Memang boleh bawa anak ke unit kecemasan hospital tapi anda perlu menunggu lama untuk mendapatkan syrup Paracetamol kerana unit kecemasan mengutamakan kes kes yang mengancam nyawa.

Syrup Paracetamol pun kena tengok strength di botol. Ada 120mg/5 ml dan 250mg/5ml

Ini cara nak bagi PCM pada anak:
👉 semak dulu expiry date ubat
👉 kira berapa ml nak bagi

saya bagi contoh berat Harriz 10kg
dose PCM adalah 150mg

kalau ada syrup PCM 120mg,
= 150 / (120/5)
= 6ml 

kalau guna syrup PCM 250mg / 5 ml
= 150 / (250/5)
= 3ml

guna syringe untuk bagi ubat pada anak.

bagi ubat syrup lebih tepat dose nya berbanding guna sup PCM.

boleh bagi ubat setiap 6 atau 8 jam sehari.

Kadang kadang ada ibubapa yang tak mau bagi ubat di rumah takut bila ke klinik, doktor cakap "tak demam pun". Percayalah, doktor pun manusia. Doktor pun ada anak, mesti doktor akan percaya cakap ibu dan bapa sebab ibubapa yang menjaga anak itu.

✔️ KOOL FEVER




Saya selalu letak kool fever pada dahi anak anak untuk kurangkan panas.

Letak kool fever yang dibeli dalam peti sejuk.

Lepas tu boleh letak atas dahi anak anak. Konsepnya sama macam letak tuala kecil basah atas dahi anak. Bila guna kool fever, anak anak lagi selesa sebab sejuk. Cuma ada juga anak anak yang tak suka.


Perkara yang paling penting bila anak demam, ibubapa perlu cuba untuk turunkan suhu badan contoh
dengan mengelap badan anak, memakaikan baju nipis supaya haba keluar atau memandikan anak.

Semoga perkongsian ini bermanfaat buat semua. 😍


DIY Hadiah Hari Guru

Bila tiba bulan 5, pasti ibubapa yang punya anak anak yang bersekolah akan teruja untuk menyediakan hadiah untuk menyambut Hari Guru di sekolah. Saya pasti guru guru yang mengajar di sekolah bukanlah mengharap sebarang hadiah dari murid murid dan bukan lah menjadi kewajipan untuk ibubapa menyediakan hadiah tersebut.

Bagi saya, memberi hadiah kepada guru adalah untuk saya ajar anak anak untuk menghargai guru. Menghargai usaha mereka memberikan ilmu setiap hari.

Kali ini, saya menyediakan TEACHER SURVIVAL KIT untuk cikgu yang mengajar Hadif dan Balqis.



Barang yang saya beli
1- Kotak plastik (saya beli di kedai ECO)
2- pen
3- markers
4- pensel
5- klip kertas
6- highlighter
7- paper stickers




dan YANG PALING BEST adalah Essential Oils Blend untuk cikgu.
Essential Oil Blend untk cikgu mengandungi
✔️EO Lavender
✔️EO Cedarwood
✔️EO Rosemary
✔️EO Thieves 


Lavender oil dan cedarwood boleh bantu memberi ketenangan dan relaxation.

Rosemary oil membantu meningkatkan memori dan konsentrasi.

Thieves oil membantu sistem pertahanan badan.

Guru perlu sihat untuk menjalankan tugas dengan sistem pendidikan yang semakin hari semakin mencabar.

Sebab sayangkan guru lah, saya sediakan survival kit ini. Semoga guru guru yang berdedikasi teruskan usaha mendidik anak bangsa tanpa jemu.



Tanpa kalian tak mungkin ada Perdana Menteri
Tanpa kalian tak mungkin ada doktor yang merawat pesakit
Tanpa kalian tak mungkin ada peguam menang bicara

SELAMAT HARI GURU 2018 buat semua guru guru di Malaysia.

“GURU PEMACU TRANSFORMASI PENDIDIKAN”

Zoo Taiping Zoo Di Utara Malaysia

Alhamdulillah, baru baru ini saya berkesempatan membawa anak anak ke Zoo Taiping. Satu satunya zoo yang ada di utara tanah air. Ini kali kedua saya membawa Hadif dan Balqis ke sini manakala kali pertama buat Harriz.

Tujuan saya membawa anak anak kali ini adalah untuk memperkenalkan binatang dan haiwan yang ada kepada Harriz manakala untuk Hadif adalah untuk membantunya dalam subjek sains yang dia sangat lemah.

Zoo Taiping terletak di


Jalan Taman Tasik Taiping,
Taman Tasik Taiping,
34000 Taiping, Perak.

Waktu melawat Zoo Taiping & Night Safari :

>Zoo Taiping<
Dibuka setiap hari termasuk hari Ahad & Cuti Am
- 8.30 pagi hingga 6.00 petang
Waktu haiwan diberi makan
-10 pagi hingga 11 pagi

>Night Safari<
Dibuka setiap hari termasuk hari Ahad & Cuti Am
-8.00 malam hingga 11.00 malam
Pada hari Sabtu dan malam sebelum Cuti Am
-8.00 malam hingga 12.00 malam
Waktu haiwan diberi makan
-8.15 malam hingga 10 malam

harga tiket ke Zoo Taiping & Night Safari.

~Zoo Taiping ~
Dewasa :RM17.00
Kanak-kanak : RM8.50

~Night Safari~
Dewasa : RM21.20
Kanak-kanak : RM10.60

ada juga Diskaun 20% diberikan untuk warga Taiping, Selama dan Bagan Serai sahaja. Jika dtg 20 org dan ke atas, juga layak mendapat diskaun 20%.

Anak anak sangat teruja melihat binatang binatang yang ada di dalam zoo terutama Balqis. Harriz juga sangat seronok melihat binatang binatang di zoo.

Saya melihat perubahan anak anak berbanding kali pertama datang pada tahun 2014. Kali kedua ini, nampak anak anak lebih menghargai apa yang mereka lihat. Lebih banyak komunikasi yang keluar dari mereka. Lebih banyak maklumat yang mereka dapat terutama untuk Hadif yang boleh membaca maklumat yang diberikan oleh pihak zoo pada papan kenyataan untuk setiap binatang.

Zoo Taiping sangat luas. Kalau bawa anak kecil, saya cadangkan jangan lupa bawa stroller. Penat nak dukung anak. Kalau nak senang, ada tren yang disediakan secara percuma TAPI of course yang percuma tu susah nak dapat. Kena sabar menunggu dan beratur. Ada juga tren berbayar yang mana pengunjung boleh sewa untuk dibawa secara bersedirian bersama keluarga. Tren percuma tadi sekadar membawa pengunjung pengungjung melihat sekali lalu binatang binatang yang ada di dalam zoo.

Kalau nak best, berjalan kaki bersama anak anak adalah yang terbaik. Boleh spend banyak masa di satu satu tempat. Sambil membaca maklumat yang ada. Berjalan kaki bersama anak anak juga dapat menghidup udara segar di bumi Taiping. Cuaca di Taiping tidak terlalu panas maklumlah kawasan yang menerima hujan yang agak tinggi di Malaysia. Hari yang saya pergi bersama anak anak pun OK tidak hujan dan tak panas. Cuaca yang menarik untuk berjalan bersama anak anak. Bila letih berjalan, ada kerusi kerusi dan tempat tempat berhenti disediakan. Jangan lupa bawa botol air bersama. Boleh hilangkan dahaga dan penat berjalan.

Anak anak saya teruja melihat orang utan, chimpanzee, buaya, zirafah, gajah, badak sumbu, harimau dan babi hutan. Soalan paling best saya terima dari anak perempuan saya “ ibu kenapa babi warna hitam, Aqis tengok dalam TV warna pink” hahaha itu la sebab nya kenapa ibu bapa kena bawa anak anak ke zoo. 

Jom layan beberapa keping gambar kami di sana.










 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in