TExt

Assalamualaikum W.B.T
Untuk semua pembaca di blog Dr Shima,

Semoga mendapat ilmu yang bermanfaat dari tulisan di blog ini. Teruskan menimba ilmu.


Bagaimana Bantu Anak Belajar Jawi Di Rumah

Masa Hadif berada dalam tahun 1, salah satu matapelajaran yang sangat lemah adalah subjek Jawi. Saya mengaku semasa di tadika, saya abaikan perkara ini. Untuk saya yang penting sebelum Hadif masuk darjah satu, Hadif boleh baca, kira dan menulis. Ketika ujian pertengahan tahun 1, Hadif dapat cuma cukup cukup makan markah subjek jawi. Nasib tak gagal lagi. Masa tu baru la saya gelabah nak tolong Hadif.


Saya pernah suarakan rasa tidak puas hati dengan silibus KSSR Semakan yang baru dibuat pada tahun tersebut kepada seorang pegawai pendidikan daerah yang datang ke klinik. Saya mengatakan buku teks Pendidikan Islam yang dibuat itu isinya sangat bagus tapi bila ditulis dalam tulisan jawi sepenuhnya untuk anak darjah 1, ia sangat berikan tekanan terutama kepada yang belum boleh membaca jawi. Walaupun tak berpuas hati, tiada perkara lain yang boleh diubah melainkan berusaha untuk memastikan Hadif boleh menguasai subjek tersebut. Target saya supaya Hadif tidak terkebelakang dari kawan kawan lain yang normal.

Saya nak kongsi antara buku buku dan BBM yang saya guna untuk bantu Hadif membaca Jawi.

1- yang pertama, anak kena kenal huruf huruf jawi. Alif, Ba, Ta, etc.

Saya suka cari bahan BBM di FB. Bahan dari Page BBM Jawiku sangat menarik dan diberikan secara percuma. Ibu ayah boleh print dan buat aktiviti dengan anak.



saya juga ajar Hadif ingat, untuk setiap huruf jawi mewakili huruf rumi tertentu. Contoh huruf Ba bila rumi akan wakilkan huruf B. Ini juga boleh membantu untuk menulis dan membaca huruf jawi.

Buku marker Jawi juga boleh membantu untuk anak mengenal huruf jawi. Bukan setakat tu, anak boleh belajar menulis huruf jawi. Boleh tulis dan padam dan belajar sampai pandai.



2- Bila dah kenal huruf senang untuk blend kan menjadi bunyi. Mula dari sini saya guna buku. Ada banyak buku yang ibu ayah boleh beli. Saya guna Set buku Ibu Ajarku Jawi.

Buku Ibu Ajar Aku Jawi ada 7 buah, ada lebih kurang 24 muka surat. Buku buku ini menggunakan Sistem Fonetik, Suku kata mudah, Bermakna dan berulang. Tulisan dalam buku menggunakan Dua warna bagi membantu anak anak yang baru mula membaca.



Saya selalu buat bacaan dengan Hadif satu atau dua muka untuk 10minit dan berulang ulang sampai dia fasih. Saya buat hampir setiap hari dengan dia.

3- Bila dah habis baca buku Ibu Ajarku Jawi, saya terus belikan dia buku buku cerita dalam tulisan jawi. Saya nak dia praktis baca buku cerita yang ditulis sepenuhnya dalam tulisan jawi. Bukan senang nak cari buku macam ni.

Alhamdulillah jumpa juga set buku cerita jawi Warisan Pak Mat Lob. Buku buku ini ada 27 buah. Cerita cerita ringkas ikut tahap. Ada 3 tahap.

Tahap 1 ada 7 buah buku. Untuk anak anak yang baru belajar baca jawi. Cerita ringkas. Satu muka surat satu ayat yang ada dua warna untuk bantu anak baca sukukata. Cerita cerita yang memberikan teladan. Antara tajuk buku dalam tahap 1 adalah - Songkok Fiz, Udubun Pelukis Burung, Si Lampai

Tahap 2 pula ada 10 buku. Buku buku untuk anak yang lancar jawi. Cerita dalam buku tahap 2 menggunakan ayat ayat yang lebih panjang dan lebih dari 2 suku kata. Antara tajuk dalam tahap ini adalah Akibat Tamak, Angan Mat Jenin, Diangkat Ke Langit

Tahap 3 juga mempunyai 10 buah buku.




Tips yang paling penting untuk bantu anak belajar jawi adalah belajar secara konsisten sekurang kurangnya 10 minit setiap hari. 



Semoga bermanfaat! 😊😊😊😊

Panduan Untuk Ibubapa Bila Anak Cirit Birit Dan Muntah

Baru baru ini Harriz anak bongsu saya dimasukkan ke hospital disebabkan cirit birit dan muntah yang menyebabkan badannya kehilangan air ( dehydrasi). Pagi itu, Harriz sudah muntah hampir 3 kali dan sudah hampir 5 kali terpaksa menyalin lampin pakai buang. Harriz nampak sangat lemah. Tidak seperti biasa. Hanya berbaring di atas tilam. Saya mula risau. Saya cuba memberi air namun ditolak. Mungkin tidak ada selera setelah apa yang dimakan keluar semula.

Walaupun bergelar pegawai perubatan, bila anak sendiri yang sedang dalam masalah, fikiran mula tidak tenteram. Berbelah bahagi untuk bawa anak ke hospital. Masih memikirkan soal tugas keesokkan harinya. Kalau bawa ke hospital, pasti Harriz perlu bermalam di sana. Saya cuba memantau keadaan Harriz di rumah.

Tengahari itu, keadaan masih tidak berubah. Saya buat keputusan, Harriz perlukan rawatan di hospital. Muntah dan cirit birit masih belum berhenti dan Harriz sangat lemah.



Cirit birit dan muntah atau Acute Gastroenteritis adalah salah satu punca mortality dan morbiditi di kalangan kanak kanak. Kematian kanak kanak yang disebabkan oleh cirit birit adalah disebabkan dehidrasi dan kehilangan elektrolit dalam darah. Dehidrasi yang ringan boleh dirawat dengan mengambil Oral rehydration Salt (ORS) - air garam yang selalu dibekalkan di klinik. Untuk rawatan dehidrasi yang teruk, kanak kanak perlukan bantuan intravenous fluid therapy (IV drip)


Antara tanda tanda anak dehidrasi ( kehilangan air dalam badan) adalah:

πŸ“letih

πŸ“tidak aktif

πŸ“mata melekuk ke dalam (sunken eye)

πŸ“tidak dapat minum atau minum sedikit

πŸ“poor skin turgor - bila tarik kulit di bahagian perut, kulit mengambil masa lebih 2 saat kembali ke asal

πŸ“kaki dan tangan sejuk

Kalau ada tanda tanda ini, ibu bapa bawalah ke klinik dengan segera untuk pemeriksaan lanjut. Pegawai perubatan di klinik atau hospital akan menilai semula keadaan anak anda.




Jika doktor yang menilai anak anda membenarkan anak dirawat di rumah bermakna tahap dehidrasi anak adalah ringan. Jangan risau.

Yang paling penting ibu dan bapa kena tahu -
✔️BAGI AIR YANG SECUKUPNYA

✔️BAGI MAKAN MACAM BIASA

✔️BILA KENA DAPATKAN RAWATAN SEMULA


BAGI AIR SECUKUPNYA

Bila anak masih menyusu badan, ibu dinasihatkan menyusu sekerap yang boleh dan panjangkan penyusuan setiap sesi.

Kalau anak menyusu badan sepenuhnya, berikan ORS yang dibekalkan atau air sejuk yang telah dimasak selain dari susu.

Kalau anak tidak menyusu sepenuhnya, ibu boleh berikan satu atau lebih pilihan berikut - ORS, makanan yang cair seperti sup dan bubur atau air sejuk yang telah dimasak.

Cara untuk ibu berikan ORS kepada anak

✅ untuk anak kurang dari 2 tahun, ibu berikan 50ml hingga 100ml setiap kali selepas anak cirit

✅ untuk anak lebih dari 2 tahun, ibu hendaklah berikan ORS 100ml hingga 200ml setiap kali lepas anak cirit.

✅ ibu dinasihatkan beri ORS dalam sudu atau cawan sedikit demi sedikit dan kerap.

✅ kalau anak muntah, tunggu 10minit sebelum berikan semula ORS perlahan lahan

✅ beri air tambahan sehingga cirit birit berhenti.

TERUSKAN MAKAN DAN MINUM SEPERTI BIASA

Ibu yang menyusu badan teruskan menyusu anak seperti biasa

Berikan susu formula kepada anak seperti biasa

Susu formula lactose free atau kurang lactosa tidak banyak membantu dalam mengurangkan simptom.

Makanan yang bergula tidak digalakkan kerana boleh menggalakkan cirit birit.


IBU BAPA Wajib bawa anak semula ke klinik atau hospital bila

✅ tidak mahu minum atau menyusu

✅ bertambah sakit

✅ ada demam

✅ nampak darah dalam najis

Saya dan Harriz bermalam 3 hari 2 malam di hospital. Alhamdulillah, Harriz semakin aktif selepas diberikan terapi IV drip.



Selain daripada ORS, antara ubat yang diberikan adalah SMECTA dan probiotic. Antibiotik jarang digunakan dalam rawatan untuk cirit birit dan muntah . Ubat tahan muntah dan ubat untuk berhentikan cirit birit pun tidak diberikan kepada kanak kanak.

Semoga panduan ini membantu semua πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€




Ruj: Paediatric Protocol 4th Edition
        CPG Acute Gastroenteritis in Children

 
Copyright © Dr Shima Mat Saad | All Rights Reserved | Designed by Whitey Mommy Back to Top|Sign in